Košarka
0

Obilježena 15. obljetnica smrti Dražena Petrovića

FENA
Povodom 15. obljetnice smrti Dražena Petrovića predstavnici grada Šibenika i Šibensko-kninske županije te šibenskih košarkaških klubova položili su vijence na njegov koš u Ulici Petra Preradovića u kojoj se nalazi i zgrada u kojoj je u mladosti živio slavni košarkaš.

U čast Draženu Petroviću maratonac Velimir Šušak otplivat će maraton od Skradina do Šibenika. Start je održan u devet sati, a dolazak Šuška u Šibenik najavljen je za 14 sati gdje će ga na rivi dočekati predstavnici grada Šibenika i Županije, te 50-ero djece članova šibenskog košarkaškog kluba Dražen Petrović.

Dražen Petrović rođen je u Šibeniku 22. listopada 1964. Sa šesnaest godina postao je igrač Šibenke, s nenavršenih osamnaest nastupao je za reprezentaciju tadašnje Jugoslavije.

Godine 1984. prvi put je sudjelovao na Olimpijskim igrama, gdje se okitio broncom, prvom od tri olimpijske medalje. Četiri godine kasnije u Seulu je osvojio srebro, kao i u Barceloni 1992. godine, tada u dresu Hrvatske.

S reprezentacijom Jugoslaviji 1989. postao je europski, a godinu kasnije i svjetski prvak.

S Cibonom je dva puta osvajao naslov europskog prvaka i jedan naslov pobjednika Kupa kupova. Zatim je prešao u madridski Real s kojim je osvojio španjolski kup i Kup kupova, a potom je, kao jedan od prvih europskih profesionalaca, otišao u NBA ligu.

Odigrao je četiri sezone za Portland Trail Blazerse i New Jersey Netse, a u svojoj posljednjoj sezoni proglašen je najkorisnijim igračem Netsa, te članom treće petorke NBA lige.

Poginuo je u teškoj prometnoj nesreći pokraj bavarskoga grada Ingolstadta 7. lipnja 1993.