Košarka
0

Nurkić briljirao u pobjedi Cedevite: Cilj mi je dati ekipi energiju

Piše: J. H.
Jusuf Nurkić
Jusuf Nurkić
Bh. reprezentativac Jusuf Nurkić pružio je brilijantnu partiju u finalu Kupa Dražena Petrovića, u kojem je Cedevita pobijedila Cibonu.

Međutim, iako je seniorska ekipa bh. centra slavila u finalu visokom pobjedom od 82:61, zbog sistema takmičenja Cibonini kadeti i juniori donijeli su Vukovima ukupnu pobjedu. U desetak minuta, koliko je proveo na parketu, Nurkić je upisao 13 poena, imao je tri asistencije i dva skoka. To je statistika u jednoj četvrtini kojom se mnogi iskusniji centri ne mogu pohvaliti. Skroman kao i uvijek, zasluge pripisuje svojim saigračima.

"Jedini moj cilj i zadatak je dati ovoj ekipi energiju i sve što je u mojoj moći da dobijemo, a jučer smo pobijedili jakog protivnika", kaže Nurkić za Klix.ba.

Bh. reprezentativac je mislima već u narednoj utakmici, teškom gostovanju Cedevite u Smederevu protiv Mega Vizure, u okviru prvog kola ABA lige. Ako je suditi prema početnim partijama, ovo bi mogla biti najbolja Nurkićeva sezona ukoliko ga povrede zaobiđu.

"Na to ne mogu utjecati, znam da je ključna sezona u mom razvoju. Ostaje mi da molim Boga za zdravlje i pažljivo slušam velikog stručnjaka poput Jasmina Repeše", dodaje naš sagovornik.

Kao i svi Bosanci i Hercegovci, teško mu je bilo gledati lica njegovih reprezentativnih kolega na Eurobasketu koji su se morali vratiti kući nakon sjajne pobjede nad Litvanijom.

"Tri pobjede i morali su se vratiti. To je peh koji je imala samo BiH i jedna velika rana koja će nažalost dugo ostati", kaže Nurkić.

Kao i svi bh. reprezentativci i on priželjkuje ostanak selektora Ace Petrovića na klupi košarkaških Zmajeva.

"Ako Aco ne ostane, bit ćemo u velikim problemima. Sve ovo što je napravljeno može pasti u vodu. Ali, mislim da će Harun Mahmutović, generalni sekretar KS BiH, dati sve od sebe da zadrži Acu, mada znam da čovjek ne spava i radi 24 sata. Ne znam šta naši političari rade, sramota je to. Ako ne žele pomoći, neka onda ugase košarku u BiH, jer ovako nema smisla", kazao je Nurkić na kraju razgovora za Klix.ba.