Košarka
0

Nowitzki: Konačno sam postao "Killer"

Totalsport
Dirk Nowitzki (Foto: Reuters)
Dirk Nowitzki (Foto: Reuters)
"Porazi su me učinili boljim igračem", izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za Sport Bild njemački košarkaš i novi NBA prvak s Dallas Mavericksima Dirk Nowitzki (33).

"Svake sam godine dosad gubio u završnici sezone. Naravno da nije bilo ugodno. No, znao sam zašto se to događa. Sada sam, pogotovo u četvrtim četvrtinama, daleko bolji igrač na terenu. Ne tonem više kao prije. Malo-pomalo postao sam 'Killer'. Bez tolikih se poraza ne bih razvio u ovakvog igrača", lijepo je objasnio krilni centar, najkorisniji igrač NBA finala u kojem su Mavericksi jednakom mjerom uzvratili Miamiju za 4-2 poraz prije pet godina.

"Taj me poraz u finalu samo gurnuo naprijed. Baš kao i ispadanje u prvom krugu doigravanja od Golden Statea koje je uslijedilo godinu potom. To me učinilo još gladnijim. Moja je ambicija postala još veća: želio sam postati još bolji košarkaš", izjavio je Nowitzki.

Ispričao je također Nowitzki kako se trenutno osjeća: "Sada sam potpuno prazan. Mentalno iscrpljen. Totalno sam tjelesno presušio. Čak niti na proslavama početkom sedmice nisam bio dobre volje. Nisam mogao uživati primjereno. Toliko sam bio fokusiran na taj naslov. Čak niti moj otac, koji je često uz mene, nije doputovao na ovo finale. Nisam želio da me išta makar minimalno odvrati od cilja".

"Još uvijek ne vjerujem da je sve istina. Kao da sam se odjednom probudio na paradi gradom pri kojoj nas je došlo pozdraviti 250 hiljada ljudi. Toliko je dojmova i osjećaja. Moram pričekati nekoliko sedmica da se sve skupa slegne. Tek ću tada razumjeti što se zapravo dogodilo", zaključio je Nijemac.

Pitanja o nastupu na Eurobasketu idućeg septembra nije bilo.

NBA