NBA doigravanje
0

VIDEO / Nowitzki-Durant 48-40, Dallas poveo

Totalsport
Košarkaši Dallas Mavericksa poveli su s 1-0 u konferencijskom finalu Zapada doigravanja NBA lige nakon što su s 121-112 savladali Oklahoma City Thundere. Utakmica je igrana u American Airlines Centeru u utorak.

Blistao je u njoj sjajni njemački košarkaš Dirk Nowitzki. Bez obzira ko mu je stao na put u odbrani, Nowitzki je bio nezaustavljiv te je utakmicu okončao s učinkom od 48 poena, čemu je dodao šest skokova i četiri asistencije. Pogodio je 33-godišnji vođa Dallasove ekipe prvih deset od jedanaest pokušaja, a ukupno iz igre gađao 12-15. Stao je na crtu slobodnih bacanja 24 puta i sve pokušaje uredno "pospremio", što je i rekordno ostvarenje za pojedinca u doigravanju za naslov prvaka. Do sada je rekord doigravanja, koji datira iz aprila 2003, u vlasništvu držao Bostonov Paul Pierce s 21 uzastopnim pogođenim slobodnim bacanjem.

Jason Terry dodao je 24 koša, a J.J. Barea 21 u utakmici koja je dokazala da devet dana duga pauza na igračima Dallasa nije ostavila traga. Toliko je, podsjetimo, trajala nakon što su s 4-0 iz polufinala Zapada izbacili branitelje naslova, tim Los Angeles Lakersa.

Kevin Durant ubacio je 40 (10-18 iz igre, 18-19 bacanja) za Thundere koji su u izmijenili čak šestoricu igrača u odbrani na Nowitzkom. Durant je bio jedan od njih. Sakupio je dvije lične greške u razmaku od pet sekundi tokom treće četvrtine.

Druga je utakmica na rasporedu u četvrtak, ponovno u Dallasu.

NBA doigravanje, konferencijsko finale Zapada:

Dallas (3) - Oklahoma City (4) 121-112 (Nowitzki 48p, 6s, 4a, Terry 24p / Durant 40p, 8s, 5a) (Dallas poveo u seriji 1-0)

NBA