Košarkaška legenda za Klix.ba
27

Novosel: Ključnu ulogu za BiH na Eurobasketu imat će Teletović

Piše: J. Hadžiahmetović
Mirko Novosel i Aco Petrović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Mirko Novosel i Aco Petrović (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Mirko Novosel, svjetska košarkaška legenda, u razgovoru za portal Klix.ba prokomentarisao je jučerašnji žrijeb grupa za Evopsko prvenstvo u košarci koje će se naredne godine održati u Sloveniji.

Nakon što je Aco Petrović izabran za selektora košarkaške reprezentacije BiH, on je odlučio za svog savjetnika angažovati Novosela, koji mu je pomogao u pripremama i kvalifikacijama koje smo završili na prvom mjestu. Jučer je u Postojnskoj jami održan žrijeb, gdje je BiH izabrana u grupu B sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Latvijom i Litvanijom.

"Tu ima mnogo dobrih reprezentacija, ali prema mom mišljenju, uvijek je bitnija ona druga grupa sa kojom se grupa B ukrštava. Ova grupa je veoma teška, ali otvara se tu mogućnost za tri mjesta. Možda je ovog časa prerano govoriti o tome jer se ne zna kakve će biti reprezentacije na prenstvu, da li će NBA igrači igrati, kako će se pripremati i drugo. Grupa je vrlo ozbiljna, tu su sve prave reprezentacije, ali uvijek se može nešto dobro napraviti", kaže Novosel za portal Klix.ba.

Na upit koga vidi kao favorita, naš sagovornik kaže kako su to Španci sa braćom Pauom i Marcom Gasolom.

"To je sve preuranjeno govoriti. Pitanje je da li će oni doći, jer Pau Gasol nije igrao na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. Sve će biti mnogo jasnije tokom ljeta kada će biti poznati svi rosteri reprezentacija i ko s kim dolazi. Za bh. reprezentaciju je najvažnije da naprave pravi program priprema i da se ekipa popuni sa nekoliko igrača. Meni je bilo drago što je jučer Jusuf Nurkić bio odlučujući faktor u sprečavanju velike senzacije i poraza Cedevite u utakmici sa mađarskim Szolnokijem. Odlično je odigrao posljednju četvrtinu, nakon čega je Cedevita pobijedila", kaže Novosel te dodaje kako će ključnu ulogu na Eurobasketu imati kapiten Mirza Teletović, koji u posljednjih nekoliko utakmica nije igrao za ekipu Brooklyn Netsa u NBA ligi. Novosel kaže kako je to bilo i za očekivati.

"Takva je situacija bila i sa Draženom Petrovićem kad je došao u Portland. Ne može se očekivati da će igrači koji dođu iz Evrope biti odmah u prvoj petorci. Bitno je kako on trenira, kako se adaptira i kako iskorištava prilike koje mu se daju", pojašnjava Novosel.

Dodaje kako bh. košarkaški Zmajevi trebaju još nekoliko kvalitenih igrača za Evropsko prvenstvo.

"Ovih šest, sedam igrača su bili odlični u kvalifikacionim utakmicama koje su se igrale svakih nekoliko dana. Međutim, na Eurobasketu vi igrate pet utakmica u šest dana i ne možete igrati sa šest ili sedam igrača. Tu treba imati najmanje deset, pa i 12 igrača.

Novosel je vodio reprezentaciju Jugoslavije do srebrenih medalja na SP-u 1974. godine u Puerto Ricu i Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu te osvojio bronzanu medalju 1984. godine na OI u Los Angleseu. Godinu dana kasnije proglašen je za Evropskog trenera godine.