Košarka
29

Novog prvaka NBA lige odlučivat će majstorica: Cavsi izjednačili seriju protiv Warriorsa

Piše: S. H.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Od ruba eliminacije do šanse za titulu. Cleveland Cavaliersi su u šestoj utakmici predvođeni sjajnim LeBronom Jamesom slavili protiv aktuelnih prvaka NBA lige Golden State Warriorsa 115:101 i tako osigurali sedmu utakmicu koja će odlučiti prvaka.

James je odigrao meč za pamćenje postigavši 41 poen, dok je 23 dodao Kyrie Irving. Clevelend je u samo četiri dana dva puta spasio sezonu tako što su pobjedama protiv Warriorsa izjednačili seriju na 3:3 te s velikim samopuzdanjem odlaze u Oakland, gdje će u nedjelju igrati odlučujuću sedmu utakmicu finala NBA lige.

U slučaju da postanu prvaci Cavsi bi bili prvi tim koji je u finalnoj seriji postao prvak nakon deficita od 3:1 u pobjedama za Warriorse.

James je dodao i 11 asistencija, uz osam skokova, nadigravši tako još jednom MVP-a sezone Stepha Curryja.

U ekipi Warriorsa najefikasniji je bio Curry sa 30 poena, ali i samo jednom asistencijom. Thompson je dodao 25 poena, dok ostali igrači nisu bili na nivou prethodnih utakmica, što su domaći Cavsi iskoristili.

James je dva puta osvajao NBA ligu, ali s ekipom Miamija. Sada s velikim očekivanjima sa svojim Cavsima ulazi u sedmu utakmicu u nadi da će u reprizi prošlogodišnjeg finala konačno postati prvak i s Clevelandom.