Košarka
124

Nihad Đedović: Za BiH srce uvijek zaigra, iz Saveza su mi vratili posuđeni novac

Anadolija
Nihad Đedović (Foto: Klix.ba)
Nihad Đedović (Foto: Klix.ba)
Nihada Đedovića, jednog od najboljih košarkaša Bosne i Hercegovine, povreda je spriječila da se sa saigračima ovih dana priprema za kvalifikacione utakmice za predstojeće Evropsko prvenstvo. Nakon što mu je pukao srednji prst desne ruke morao je na hitnu operaciju, koja je bila uspješna, te je vrsni košarkaš počeo sa procesom oporavka.

"Imao sam metalnu šipku i tri šarafa na prstu, ali hvala Bogu sada sam bolje. Počeo sam sa laganim treninzima sa loptom. Nisam još spreman za igru sa kontaktom. Međutim, za mjesec dana kada počinju pripreme Bayerna bit ću potpuno fit", rekao je Đedović za Anadoliju, dodavši:

"Nakon osvajanja šampionske titule produžio sam ugovor sa Bayernom. Procijenio sam da mi je tamo najbolje, te ću i iduće sezone igrati u klubu iz Minhena".

Na pitanje kako je biti košarkaš u "bavarskom divu", koji je prije svega prepoznatljiv kao fudbalski gigant, odgovorio je:

"Bayern ima intenciju da kao Barcelona i Real postane prepoznatljiv i po drugim sportovima, ne samo fudbalu. Tu prije svega mislim na košarku. Iz godine u godinu sve je bolje. Košarka u Minhenu dobija sve veću pažnju. Na našim utakmicama uvijek je 6.000 do 7.000 hiljada gledalaca. Znaju nas doći gledati i zvijezde fudbalskog tima Bayerna", istakao je Đedović.

Vjeruje u plasman košarkaške reprezentacije BiH na iduće EP.

"Žao mi je što zbog povrede ne mogu dati doprinos, odnosno pomoći saigračima i prijateljima iz reprezentacije na putu ka novom evropskom šampionatu. Bilo je previše riskantno da im se priključim, jer je postojala mogućnost da se stanje sa povredom pogorša. Vjerujem u njih. U stalnom smo kontaktu i uvjeren sam da će BiH bez problema izboriti plasman na EP. Imamo kvalitet. Imali smo i sreće u žrijebu, jer smo u najlakšoj grupi sa Velikom Britanijom i Islandom", smatra Đedović.

Nada se da će ga zdravlje poslužiti i da će biti u top formi za EP, naravno, pod uslovom da se BiH kvalifikuje na šampionat.

"Ukoliko me posluže zdravlje i sreća nadam se uspješnom nastupu na EP. Želja, volja i ljubav prema dresu sa državnim grbom za mene nikada nisu bili upitni. Profesionalac sam i u reprezentaciji se ponašam kao u klubu dajući uvijek sve od sebe. Kada i dok budem zdrav nastojat ću igrati za BiH. Postoji jedan poseban, neopisiv osjećaj kada srce zaigra u najdražem dresu", poručio je Đedović.

Da je spreman "na sve" kako bi pomogao reprezentaciji BiH Đedović je pokazao i tokom prošlogodišnjeg Eurobasketa u Sloveniji. Čelnicima Košarkaškog savez Bosne i Hercegovine (KS BiH) tada je posudio je 10.000 KM kako bi finansirali određene troškove za vrijeme prvenstva.

"Sve je OK. Vratili su mi lovu", kroz smijeh ističe Đedović, naglasivši da ima veoma dobre odnose sa funkcionerima KS BiH koje "podržava u svakodnevnoj borbi za bh. košarku".

KSBiH je aplicirao za pozivnicu za učešće na Svjetskom prvenstvu, ali su od FIBA dobili odbijenicu, tako da se bh. reprezentacija neće pojaviti na šampionatu koje će se od 30. augusta do 14. septembra odigrati u Španiji.

"Bit će zanimljivo i nema sumnje kvalitetno prvenstvo. Sjedinjene Američke Države su favorit za titulu prvaka svijeta sa kojim god sastavom došli u Španiju. Međutim, ugroziti ih svakako mogu Španija i Francuska. To su selekcije koje će biti u završnici turnira. Ipak, tipujem na SAD", zaključio je Đedović razgovor za Anadoliju.