Osmi put na Eurobasketu
56

VIDEO / Nezaustavljivi Mirza Teletović donosio je prevagu

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba/Arhiv
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba/Arhiv
Pobjedom nad Gruzijom rezultatom 107:103 naša muška seniorska košarkaška reprezentacija izborila je palsman na Eurobasket koji se 2013. godine održava u Sloveniji. Mukotrpnim radom novi stručni štab redizajnirao je ekipu koja je bila sposobna da kolo prije kraja osigura učešće na kontinentalnoj košarkaškoj smotri.

Naredne godine BiH će osmi put učestvovati na Evropskom prvenstvu. Aktuelna generacija nastavila je stazama uspjeha, a svi vjerujemo kako će upravo Teletović i društvo, predvođeni selektorom Acom Petrovićem, napraviti iskorak. Sa velikom dozom sigurnosti može se reći da ćemo biti neugodni suparnici svim rivalima.

Dolazak hrvatskog stručnjaka Aleksandra Petrovića, uz čitavu plejadu novih igrača, doveli su do euforije među navijačima koji su bili spremni da daju podršku. Svakom ko prati čarobnu igru pod obručima kristalno je jasno da je popularni Aco jedan od najboljih stratega u regiji. On je gorio od velike želje da sa bh. reprezentacijom napravi dobar rezultat. I uspio je! Ekipa je tokom priprema i kvalifikacija igrala brže, eksplozivnije i atraktivinje.

“Po mom sudu, nije uopšte upitno da li ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo. Hoćemo, mi smo spremni. Jedino se može postaviti pitanje hoćemo li to uraditi na teži način ili ćemo biti superiorni u grupi", govorio je selektor bh. tima prije početka kvalifikacija.

Iako su svi bh. reprezentativci dobro odigrali kvalifikacije jedan košarkaš se posebno istakao - Mirza Teletović. Njega odlikuje velika košarkaška inteligencija, sjajan šut i brzina.

Bez dvojbe, bio je najvažnija karika. Neki će mu prigovoriti što je ponekad trošio previše lopti. Međutim, istovremeno je preuzimao odgovornost na sebe kada je to bilo potrebno, a njegova trica u Tibilisiju praktično nas je odvela u Sloveniju. Mirza Teletović, neprikosnoveni gospodar na košarkaškim terenima, donosio je prevagu.