Košarka
131

Nevjerovatna radna etika koja je Kobea Bryanta vodila naprijed

Klix.ba
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Kobe Bryant je najavio oproštaj od košarke na kraju ove sezone. Osim što će biti upamćen kao jedan do najboljih košarkaša ikada, legendarni košarkaš LA Lakersa je poznat i po izuzetnoj radnoj etici koja ga je razlikovala od drugih košarkaša.

Kobe je ustajao mnogo ranije od ostalih igrača. Dešavalo se da ustaje u pet ujutro i ostaje trenirati do sedam sati. O tome su jedne prilike govorili i Chris Bosh i Dwayne Wade kada su tokom priprema za Olimpijske igre svjedočili neshvatljivoj radnoj etici njihovog kolege. Oni su ustali i krenuli na doručak, a tamo su zatekli oznojenog Bryanta kako stavlja led na koljeno nakon napornog treninga.

Kao tinejdžer igrao je protiv saigrača iz srednje škole jedan na jedan do 100 poena i najgori rezultat mu je bila pobjeda 100:12. Njegovi saigrači govore da je uvijek bio prvi u teretani čak i kada ima bolove, a dok trenira ima naviku brojati šuteve i stati tek kad izbroji 400.

Bryant nije postavljao granice u namjeri da što više napreduje tako da je Nike morao "obrijati" nekoliko milimetara đona od Bryantovih patika kako bi on za jednu stotinku poboljšao svoju reakciju.

Također, koristio je neke dijete poput totalnog izbacivanja šećera i pizze iz svoje prehrane, a pred Olimpijske igre 2012. godine odlučio je smršati oko sedam kilograma kako bi "štedio" svoja koljena.

Učio je kako svirati "Mjesečevu sonatu" od Ludwiga van Beethovena na klaviru i tu numeru je često slušao pošto je posebno utjecala na njega.

I povrh svega toga, zvao je poduzetnike kako bi učio o tajnama uspjeha. "Želim samo postaviti pitanja i želim znati više o tome kako oni grade svoje poslove i kako vode svoje firme, te kako gledaju na svijet", kazao je Bryant.