Stiže na Simposar 2013
37

Neven Spahija: Puno više sam očekivao od Teletovića u NBA ligi

Razgovarao: Edin Isanović
Neven Spahija
Neven Spahija
Jedan od najboljih hrvatskih košarkaških stručnjaka Neven Spahija učestvovat će na Simposaru 2013, koji će se od 31. januara do 2. februara održati u glavnom gradu BiH. U svojoj uspješnoj karijeri vodio je mnogo klubova, između ostalih i Cibonu, Krku, hrvatski državni tim, Valenciju, Maccabi iz Tel Aviva i Fenerbahce. Za Klix.ba govorio je o trenutnim aktivnostima, dolasku u Sarajevo, klubovima u kojima je radio, navijačima Fenera, reprezentaciji BiH i Hrvatske i šansama na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, Mirzi Teletoviću...

Šta trenutno radite s ozbirom na to da nemate angažman?

Od kada sam se vratio iz Istanbula jednostavno nije bilo ponude koja bi me zadovoljila. Naravno, bilo je nekih opcija, ali procjena je bila ne uzeti ništa, kako moja, tako i mojih agenata. Ostaje samo da pratim i čekam. Često putujem, pogledam utakmice i treninge kada god to mogu.

Krajem januara i početkom februara 2013. godine u gradu na Miljacki održat će se sportski simpozij na kojem ćete vi biti jedan od predavača. Vaša očekivanja?

Sabahudina Topalbećirevića, direktora ovog projekta, dobro poznajem i znam njegov entuzijazam. Vjerujem da je prvi simpozij bio dobar, ali sam uvjeren da će drugi biti još bolji. To je tako kada nešto radiš sa velikom ljubavlju, kao što to Baho čini. Bez razmišljanja sam prihvatio poziv. Možda ću i Novu godinu dočekati u Sarajevu.

Radili ste u mnogo košarkaških klubova, gdje vam je bilo najljepše?

To pitanje često mi postavljaju moji prijatelji i novinari. Kada malo pogledam unatrag, iako se rijetko kada okrećem, ne mogu izdvojiti mjesto i reći ovo je znatno bolje od bilo čega do sada. Prema tome, ja mislim da sam kao trener u svakoj sredini uspio pronaći sebe, adaptirati se i napraviti rezultat. Mi treneri, gdje god da radimo imamo poseban status, tako je bilo i sa mnom. Zaista sam uživao u svakoj sredini u kojoj sam boravio. Od Tel Aviva, Istanbula, Valencije...

Kako danas gledate na period proveden u Fenerbahceu i kakve dojmove nosite o navijačima?

Mislim da je to organizacijski jedan od najboljih klubova na Starom kontinentu u ovom momentu. Ipak, nešto ne funkcioniše, mislim da su to u prvom redu strpljenje i program. Finansije, organizacija i potencijal kluba su na izuzetnom nivou. Pristalice Fenera su nešto što ja do tada u svom životu nisam vidio. Svaka im čast. To je takva snaga, energija i ljubav prema klubu bez obzira na to o kojem sportu je riječ. Njihovu utakmicu nikada nećete gledati sa praznih tribina, u kojem god dijelu Turske oni igrali.

Nedavno se u dresu istanbulskog velikana od aktivne košarke oprostio Mirsad Turkcan. Bilo je 15.000 gledatelja, a atmosfera je bila veličanstvena. Sigurno pamtite taj spektakl?

Svakako, bilo je fenomenalno. Oproštaj velike legende. On je i danas najbolji skakač Eurolige svih vremena. Na ljepšem oproštaju nisam bio.

Vaš komentar na rezultate reprezentacija Hrvatske i BiH u kvalifikacijama i očekivanja od Evropskog prvenstva koje će se naredne godine održati u Sloveniji?

Objema reprezentacijama treba čestitati na dobro odrađenom poslu na kvalifikacionom putu. I jedan i drugi selektor su to napravili veoma dobro. Premda, moram kazati da su kvalifikacije i Evropsko prvenstvo kao dan i noć. Koncentracija kvaliteta na prvenstvu je ipak na višem nivou. Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj bit će teško. Ne mogu se naglasiti očekivanja dok se ne vidi roster igrača koji će nastupati na prvenstvu. Nikada se ne zna kako će sezonu završiti klubovi u kojima reprezentativci igraju, da li će neko biti povrijeđen ili uvrijeđen, hoće li se neko odazvati ili neće. Prema tome, velikih iznenađenja zna biti kod same objave spiskova. Teško je reći šta je lakša ili teža grupa i davati neke ozbiljne prognoze. Iznenađenja su moguća. Može se napraviti nešto što niko od vas ne očekuje. Za mene trenerski rad u klubu i reprezentaciji nema previše dodirnih tačaka.

S obzirom na to da poznajete Mirzu Teletovića, možete li prokomentarisati njegov odlazak u NBA ligu i jeste li možda očekivali da će imati veću minutažu?

Bit ću konkretan, ja sam možda slab na Mirzu, možda je to i subjektivno, dosta sam lobirao u NBA ligi za njega, pogotovo u San Antoniu. Želio sam da dođe kod njih. Rekao sam da može odmah igrati u bilo kojem klubu. No, on je za neke timove bio nedodirljiv iz finansijskih razloga, njegova odšteta i ugovor bili su prevelik zalogaj za većinu klubova. Ipak, kada je potpisao za Brooklyn Netse ja sam mislio da je to odličan potez. To je ekipa u stvaranju, sa trenerom koji dolazi i koji bi mogao biti ozbiljno ime u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Puno, puno više sam očekivao od Mirze i moje prognoze se nisu obistinile. Problem zaista ne znam, ali njegova minutaža je mizerna u odnosu na potencijal koji ima. Peković je prije nekoliko dana postigao blizu 30 poena za Minesotu, a radi se o igraču Mirzine klase. Ne vidim nikakav razlog da to isto ne radi i bh. reprezentativac. Shvatam da je tek stigao i da treba proći period adaptacije, ali se nikada neće adaptirati ako bude sjedio na klupi.

Kako iz današnje perspektive gledate na posljednje dramatično finale Eurolige kada je Olympiakos neočekivano pobijedio CSKA i šta predviđate u aktuelnoj sezoni?

Finale odigrano u Istanbulu je apsolutno iznenađenje za sve ljubitelje košarke. U tom okršaju je više CSKA izgubio nego što je Olympiakos dobio, uz dužno poštovanje prema Dudi Ivkoviću, kojeg smatram izvanrednim trenerom. Za mene je to najveće iznenađenje na Final Fouru u posljednjih deset godina. Ipak, to pokazuje da novac nije uvijek presudan, ključno je znanje. Što se tiče ove sezone, smatram da je do sada sve očekivano. Možda neke ekipe ne igraju onako kako se očekivalo nakon dolaska pojačanja, tu prije svih mislim na Fenerbahce. Nadam se da će se u drugom dijelu to promijeniti. Kao veliko razočarenje istakao bih Milano. Neshvatljivo je šta se njima dešava.

Po kojem sportskom događaju ćete pamtiti 2012. godinu?

Kao čovjek iz košarke, mislim da je finale Eurolige u Istanbulu, preokret i pobjeda Olympiakosa, za mene sportski događaj broj jedan ove godine.