Sabit Hadžić
0

FOTO / "Nemamo alternativu, moramo pobijediti Britaniju"

Piše: N. Jamaković
Selektor košarkaške reprezentacije BiH, Sabit Hadžić, obećao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da će reprezentativci imati sasvim drugi pristup igri u srijedu protiv Velike Britanije, u odnosu na izgubljenu utakmicu sa Mađarskom.
"Mi smo jutros održali sastanak s igračima i oni su svjesni da se onakva igra ne smije ponoviti u kvalifikacijama", kazao je Hadžić, ističući kako je uvjeren da naš tim ima kvalitet za pobjedu u susretu protiv trenutnog lidera u našoj grupi B.

"Nemamo alternativu, moramo pobijediti Veliku Britaniju u Skenderiji, baš kao i sve domaće utakmice u kvalifikacijama. Oni imaju dobar tim i spremaju se za Olimpijske igre u Londonu 2012, ali uz podršku publike i maksimalan angažman mi teško možemo izgubiti sutra", rekao je Hadžić.

Osvrnuo se selektor i na izgubljenu utakmicu u Mađarskoj kazavši kako je taj neplanirani poraz došao nakon što smo loše otvorili utakmicu i promašili nekoliko otvorenih šuteva, dok su Mađari "prljavom i agresivnom igrom" na naše centre došli do velike prednosti u prvom poluvremenu, koju na kraju nismo uspjeli prestići.

Kenan Bajramović je priznao da je imao jako loš učinak u toj utakmici, dodajući kako nam je ona velika opomena, te da je bolje što smo izgubili od Mađara u gostima, nego da je taj poraz došao od direktnih konkurenata Makedonije i Velike Britanije.

"Sudije nam nisu svirale nekoliko očitih prekršaja i to nas je izbacilo iz takta. Najvažnije je da sad ne gubimo glavu, a onakva igra se više ne bi trebala ponoviti", rekao je Bajramović.

Njegov saigrač Henry Domercant je također istakao kako su veoma razočarani jer protiv Mađara ekipa nije iskazala potencijal kojim raspolaže.

"Ipak, moramo gledati naprijed, na naredne utakmice. Britanci imaju dobar tim, sjajne individualce, ali mi smo više fokusirani na sebe. Budemo li ispoštovali na terenu ono što trener traži od nas i uložimo li svu svoju energiju, teško ćemo izgubiti, odnosno u takvoj situaciji smo u stanju dobiti bilo koju reprezentaciju u grupi", rekao je Domercant.

Selektor Hadžić se osvrnuo i na povredu Nemanje Gordića, istakavši kako je to veliki hendikep za naš tim.

"Sad se otvorio prostor za Dinu Hodžića koji je s nama od početka priprema. Isto tako, na poziciji playa određeno vrijeme mogli bi provesti i Domercant i Kojadinović. To će nas malo vratiti unazad, ali smatram da imamo kvalitet da nadoknadimo taj hendikep", kazao je Hadžić.

Na kraju pres-konferencije generalni sekretar KS BiH Harun Mahmutović je podsjetio na činjenicu da su Mađari prije utakmice intonirali našu staru himnu, iako su im iz našeg saveza blagovremeno dostavili CD s našom novom himnom.

"Mi smo uložili žalbu FIBA-i i nadamo se da se to više neće ponoviti. Da ne bi bilo zabune, ponavljam da je to isključiva greška organizatora u Mađarskoj", kazao je Mahmutović.

Utakmica između naše i reprezentacije Velike Britanije na rasporedu je u srijedu s početkom u 20.45 sati u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu.