Košarka
113

Nedim Buza za Klix.ba: Nike Hoop Summit je prilika da se predstavim NBA skautima

Piše: D. B.
Nedim Buza
Nedim Buza
Bh. košarkaš i član OKK Spars Nedim Buza nastupit će za selekciju Svijeta u utakmici protiv mladih američkih košarkaša. Radi se o Nike Hoop Summitu, koji organizuje kompanija Nike u Portlandu u Oregonu 11. aprila ove godine. Buza je u razgovoru za portal Klix.ba rekao nešto više o samom takmičenju, a otkrio je i svoja očekivanja od ove značajne prilike koja mu je ukazana.

Buza je pojasnio o kakvom se zapravo takmičenju radi.

"Utakmicu organizuje kompanija Nike. Oni biraju igrače za koje smatraju da su talentovani, kako u SAD-u, tako i u ostatku svijeta, dakle, igraju Amerikanci koji su završna godina srednje škole protiv tima Svijeta", izjavio je Buza.

Bh. košarkaš će ovu priliku iskoristiti da se što bolje predstavi velikom broju skauta i NBA menadžera.

"Bit ću sedam dana u SAD-u. Pet dana ću trenirati sa selekcijom Svijeta, dva puta dnevno, a treninge će pratiti skauti i NBA menadžeri svih timova. To je veoma važno jer mi omogućava da se predstavim u najboljem svjetlu. Oni će doslovno pratiti svaku sitnicu, svaki detalj. Šesti dan je na rasporedu utakmica", rekao je košarkaš OKK Spars.

Buza se nada da će u SAD-u odigrati dobro i iznenaditi one koji ga budu gledali.

"Tamo dolazim kao malo poznat, manje me prate jer igram u našoj ligi. To može biti i dobro, jer imam priliku da iznenadim. Iskreno, ne nadam se prvoj rundi NBA drafta, ali bih volio da budem izabran", kazao je Buza.

Kao i svakom košarkašu, cilj mu je odlazak U NBA.

"Nemam neki poseban tim, najvažnije je napraviti taj veliki korak i otići u NBA", jasan je bio 19-godišnji košarkaš.

Sezonom u klubu je zadovoljan.

"Zasad je sezona odlična, prvi smo na tabeli. U posljednje vrijeme smo malo pali u formi, ali se nadam da ćemo to ispraviti. Ipak, već smo osigurali Ligu 6, a cilj nam je da osvojimo prvenstvo BiH. Najveći konkurent je Igokea, vidjet ćemo možemo li se nositi s njima", završio je Buza.