Pau Gasol
0

"Neću doći u Tursku na SP"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Pau Gasol, 29-godišnji najbolji španski košarkaš i važna karika NBA prvaka Los Angeles Lakersa, najavio je ono o čemu se dosta vremena i šuškalo.

"Još uvijek nisam službeno donio tu odluku, ali moram najaviti da odgovorni ljudi znaju. Ne mislim nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Turskoj", rekao je Gasol za španske medije, te dodao:

"Ova sezona je bila teška, i još je uvijek, za mene. Imao sam problema s povredama i zbog pažnje prema sebi moram ponekad donijeti teške odluke. One koje se niti meni ne sviđaju, a takva je odustajanje od SP-a. Ko zna koliko godina sam u žestokom ritmu igranja i slijevaju se takmičenja, kako klupska, tako i reprezentativna. Moje tijelo traži pauzu", rekao je Gasol.

Gasol je prošle godine proglašen za najboljeg europskog košarkaša, a i u NBA ligi uživa također takav status (zajedno s Nijemcem Dirkom Nowitzkim iz Dallasa).

On samo nastavlja niz velikih košarkaša koji neće biti dijelom Svjetskog prvenstva koje u Turskoj započinje krajem avgusta. Prije njega su nastupe otkazali Francuz Tony Parker, Argentinac Manu Ginobili, a uslijedit će sigurno i veliki niz otkaza najboljih košarkaša iz SAD-a.