Ne žele potpisati ugovor
0

NBA ligi prijeti štrajk sudija

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
NBA ligi prijeti sudijski štrajk (lockout) obzirom da Udruženje sudija NBA lige (NBRA) ne želi pristati na potpisivanje novoga kolektivnog ugovora.

Novi je potez prema tome poduzelo vodstvo lige, koje će trening-kamp koji sudije svake godine moraju proći uoči početka sezone, sljedeće sedmice u New Jerseyju, odraditi s rezervnim sudijama niže kvalitete. Iz lige nisu najavili koliko će sudija biti pozvano.

Na popisu NBA lige inače je 57 aktivnih sudija, koji preko svojih predstavnika ne žele pristati na smanjenje plaće, koje su im iz NBA namijenili obzirom na recesiju. Predstavnik sudijske organizacije Lamell McMorris i dalje vjeruje da je dogovor moguć, dok je dopredsjednik NBA lige Rick Buchanan izrazio golemo razočaranje:

  • Vrlo je razočaravajuće što je udruženje sudija ignoriralo ekonomske realnosti, odbilo našu ponudu i ostavilo nas bez izbora osim da pozovemo rezervne sudije.

Postojeći kolektivni ugovor između NBA i NBRA istječe prvog septembra ove godine. Iz NBA-a su objavili kolika su sudijska primanja bila na osnovu istog, čisto da bi stekli naklonost javnosti.

Početna plaća mlađih sudija koji uđu u NBA sustav iznosila je dosad 150.000 doalra godišnje, dok iskusnije i najkvalitetnije sudije mogu na godinu zaraditi preko 550.000 dolara. Beneficirani radni staž zavređuje posebno dobru penziju, koja je s povećanjem od 575.000 dolara u odnosu na prijašnji ugovor narasla na preko dva miliona dolara. Tim novcem sudije mogu raspolagati kada odu u penziju.

Nije poznato u kojoj je mjeri liga željela intervenirati u svote.

NBA predsezona počinje 1. oktobra u Utahu. Početak lige mjesec je dana kasnije.

Posljednji su put NBA sudije štrajkovali na početku sezone 1995/1996. Zamjene su radile daleko lošije od standarda na koje su igrači i treneri navikli, te su tokom sezone najbolje sudije vraćene na parket.

NBA