Košarka
0

NBA liga: Houston srušio Orlando na treće mjesto

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Derbi večeri u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta odigran je u Houstonu, gdje su domaći Rocketsi bili bolji od Orlando Magica 93-83.

Centarski dvoboj dvojice ponajboljih visokih igrača u NBA ligi i prvih izbora drafta u potpunosti je pripao kineskom “tornju” Yao Mingu koji je susret okončao s 20 poena i 16 uhvaćenih lopti. Prvi izbor drafta iz 2002. godine održao je košarkašku lekciju vodećem igraču Magica Dwightu Howardu, prvoizabranom iz 2004., igrajući lepršavo i efikasno u napadu, a usput i sigurno braneći svoj reket od napada gostiju.

Howard je ubilježio 60. double-double učinak u sezoni, međutim, vodeći skakač i bloker lige nije bio na očekivanoj razini. Ubacio je 13 poena i ostvario 10 skokova, što je osam koševa i četiri uhvaćene lopte manje od prosjeka koji ostvaruje ove sezone. Porazom je Orlando kliznuo na treće mjesto Istočne konferencije, dopustivši da ih Boston prestigne.

Muke Sacramento Kingsa i dalje se nastavljaju. Spencer Hawes postigao je 21 poen, te imao 15 skokova, no njegova momčad nije uspjela izbjeći peti uzastopni poraz i dodatno pokvariti omjer pobjeda i poraza. On sada iznosi 16-61, a čak i da Sacramento ubilježi sve pobjede do kraja sezone jasno je da će im ovo izdanje lige biti najneuspješnije u povijesti kluba. Za novi poraz pobrinuli su se Los Angeles Lakersi, a bilo je 122-104. Najbolju momčad Zapadne konferencije do pobjede je predvodio španjolski centar Pau Gasol s 26 ubačenih koševa i 12 uhvaćenih lopti.

Manje uspješnu večer imao je njegov brat Marc (osam poena, po četiri skoka i blokade), čiji su Grizzliesi poraženi u FedEx Forumu od Portland Trail Blazersa 96-93. Imala je domaća momčad i 18 poena prednosti u drugoj četvrtini utakmice i sjajnog O.J. Maya (31 koš), koji ipak nije uspio pogoditi tricu za poravnanje rezultata i produžetak. Portland, koji je tako ubilježio petu pobjedu u šest posljednjih utakmica, predvodili su Brandon Roy s 24 poena, petnaest su dodali Aldridge i Fernandez.

Veliku prednost imala je i momčad Knicksa u Chicagu, no Bullsi su serijom 15-0 u posljednjoj četvrtini iskoristili pad u igri New Yorka i na kraju utakmicu proslavili 110-103 pobjedu.

Jedinu utakmicu okončanu nakon dodatnog vremena vidjela je publika u American Airlines Areni, gdje su košarkaši Miami Heata poraženi od New Orleans Hornetsa 93-87. Tricu kojom je gostujuća momčad uhvatila produžetak ubacio je Rasual Butler, a do pobjede i mjesta u doigravanju momčad je predvodio sjajni Chris Paul. Nedostajali su mu asistencija i skok da ostvari triple-double učinak, no i bez toga njegova statistika djeluje impresivno (26 poena, 9 skokova, 9 asistencija, 6 osvojenih lopti).

Poraz je upisala i kandaska momčad Raptorsa. Na gostovanje u Toronto došli su Atlanta Hawksi i slavili 118-110. Hrvatski košarkaški reprezentativac Roko Ukić odigrao je pet minuta u dresu poražene momčadi. To mu je bilo dovoljno za dva poena (1/3 iz igre), dva skoka, asistenciju i izgubljenu loptu.