Košarka
7

NBA doigravanje: Bullsi iznenadili Heat, Ginobili pogodio tricu za pobjedu Spursa

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Aktuelni NBA prvaci, košarkaši Miami Heata, pretrpjeli su prvi poraz u ovogodišnjem doigravanju. U prvoj utakmici polufinalne serije Istočne konferencije pobijedili su ih Chicago Bullsi rezultatom 93-86.

Miami je u prvom krugu doigravanja sa 4-0 "pomeo" Milwaukee, te im je uslijedio poduži odmor budući su Bullsi trebali maksimalnih sedam utakmica kako bi se obračunali s Brooklyn Netsima.

U prvu utakmicu protiv Bullsa Miami je ušao kao veliki favorit, posebno jer se igralo na parketu njihove American Airlines Arene, ali čikaški je sastav pronašao način za pobjedu, iako je sredinom posljednje četvrtine gubio 7 koševa razlike. Bullsi su u posljednjih minutu i 59 sekundi utakmice napravili seriju 10-0, te ponovo okončali seriju Miamija, ovoga puta od 12 uzastopnih pobjeda računajući kraj regularnog dijela sezone i doigravanje. Podsjećamo, ranije ove sezone prekinuli su Miamijev niz od 27 uzastopnih pobjeda, drugi najduži u NBA historiji.

Nate Robinson predvodio je "bikove" sa 27 koševa i 9 asistencija, Jimmy Butler ubacio je 21 koš uz 14 skokova i odigravši solidnu odbranu na MVP-u lige LeBronu Jamesu, dok su još trojica igrača Bullsa bili dvocifreni. Tako je Joakim Noah upisao 13 koševa i 11 skokova, Taj Gibson 12, a Marco Belinelli 10 koševa. A treba i naglasiti da su Bullsima izvan pogona povrijeđeni Luol Deng, Kirk Hinrich i još od aprila 2012. najbolji im igrač Derrick Rose.

Bullsi su očito za Heat "crne mačke". Miami je ukupno u posljednjih 44 utakmica na omjeru od 41 pobjede i 3 poraza, a dva su pritom došla od Bullsa. Također, Bullsi su ih dobili u tri od pet međusobnih ogleda u sezoni.

Prije susreta James je primio svoj četvrti naslov MVP-a lige iz ruku komesara NBA lige Davida Sterna, a potom susret završio s 24 koša, 8 skokova i 7 asistencija. Dwyane Wade dodao je 14 koševa za Heat koji više nije imao nijednog igrača s dvocifrenim brojem koševa. Iz igre su prvaci gađali tek 40 posto, a Bullsi su ih nadskakali 46-32.

Druga utakmica serije igra se u srijedu navečer također u Miamiju.

U Zapadnoj konferenciji San Antonio Spursi poveli su u polufinalnoj seriji protiv Golden Statea 1-0 domaćom 129-127 pobjedom ostvarenom nakon dva produžetka. Pobjedu im je donijela trica Manua Ginobilija 1.2 sekunde prije kraja drugog produžetka. Spursi su zaostajali velikih 16 koševa samo 4 minute prije kraja regularnog dijela susreta, ali su potom serijom 18-2 uspjeli izboriti dodano vrijeme.

Tony Parker vodio je Spurse sa 28 koševa, 8 skokova i 8 asistencija, Danny Green ubacio je 22 koša, Kawhi Leonard 18, dok je Ginobili susret završio sa 16 koševa. Tim Duncan upisao je 19 koševa i 11 koševa za 35 minuta igre. Duncan ima problema sa želučanim virusom i napustio je utakmicu tri minute prije kraja regularnog dijela, da bi potom odigrao same završnice svakog produžetka.

Uvjerljivo najefikasniji igrač Golden Statea bio je Stephen Curry sa 44 koša i 11 asistencija, od čega je 22 koša ubacio u trećoj četvrtini. Iz igre je gađao 18-35, od čega trice 6-14. Klay Thompson i Harrison Barnes su svaki dodali po 19 koševa, Jarret Jack je ubacio 15, a Andre Bogut 10 koševa i 15 skokova.

Warriorsima je ovo bio 30. uzastopni poraz u San Antoniju, što je niz koji je započeo još 14. februara 1977. godine. Priliku za njegovo prekidanje imat će u srijedu navečer kada se igra druga utakmica serije, opet na parketu ATT Centera.

NBA doigravanje, konferencijsko polufinale:

Istočna konferencija

Miami (1) - Chicago (5) 86-93 (Robinson 27k, 9a, Butler 21k, 14s / James 24k, 8s, 7a)

(Chicago vodi u seriji 1-0)

Zapadna konferencija

San Antonio (2) - Golden State (6) 129-127, produžeci (Parker 28k, 8s, 8a, Green 22k / Curry 44k, 11a)

(San Antonio vodi u seriji 1-0)

NBA