Zaustavljeni sjajni Makedonci
0

Navarro ugasio makedonske snove

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Španski košarkaši prvi su finalisti Evropskog prvenstva u Litvi. U polufinalu igranom u Kaunasu zaustavili su najveću senzaciju takmičenja Makedoniju s 92:80.

Makedonci su se još jednom predstavili kao iznimno neugodna ekipa, imali su i minimalnu prednost na poluvremenu, ali Španija je u petak imala iznimno raspoloženog Juana Carlosa Navarra koji je u nastavku zasuo koš suparnika i završio utakmicu s 35 poena (25 u drugom poluvremenu).

Aktuelni evropski prvaci stvorili su prednost u prvoj četvrtini (26:18), ali nisu time slomili otpor žilavih Makedonaca koji su serijom 10:0 došli od zaostatka 22:31 do minimalnog vodstva. Pogađali su izabranici Marina Dokuzovskog u tim trenucima gotovo sve što su zamislili, završivši prvo poluvrijeme s prednošću 45:44 i šutom 14:20 za dva poena.

I početak drugog dijela ponudio je izjednačenu igru sve do trenutka kad se probudio Navarro i počeo pogađati u seriji. U završnici treće četvrtine pogodio je šuter Barcelone 11 uzastopnih španskih koševa (tri trice) i odveo svoju reprezentaciju do prednosti 71:62 uoči posljednjeg perioda igre.

Makedonci se od toga više nisu oporavili, nisu se u zadnjoj četvrtini uspjeli približiti braniteljima naslova i njihov senzacionalni pohod u Litvi je napokon došao kraju. Istina, u nedjelju ih još očekuje i borba za bronzanu medalju protiv poraženog iz drugog polufinala u kojem igraju Francuska i Rusija.

Osim Navarra, u španskim je redovima tradicionalno briljirao Pau Gasol s 22 poena i čak 17 skokova, a "double-double" učinak je ubilježio i njegov brat Marc (11 poena, deset skokova). Kod Makedonaca je najefikasniji bio Bo McCalebb s 25 koševa kojima je dodao i pet asistencija, a odličan je bio i Pero Antić sa 17 koševa i devet skokova.

Eurobasket, polufinale:

Španija – Makedonija 92:80 Francuska – Rusija (kasnije)