Sultan Kosan
0

Najviši čovjek na svijetu neuspjeli košarkaš

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Sultana Kosena (26), 247 centimetara visokog Turčina, prije šest je godina trener Galatasaraya Cavit Altunay pokušao učiniti košarkašem. Nije mu uspjelo.

U utorak je div precizno utvrđene visine od 246.5 centimetara uveden u Guinnessovu knjigu rekorda kao trenutno najviši čovjek na svijetu. Guinnessove je kriterije svjetskih rekorda zadovoljio i dužinom šaka i stopala. Dogodilo se to na manifestaciji u Londonu. Tako je barem na taj način, piše madridska Marca, zaradio nešto novca u ime svoje ekstremne visine. Košarka mu to nije dala.

Godine 2003. Altunay, tada trener Galatasaraya, primijetio je u novinama (Hurriyet) priču o dvadesetogodišnjem mladiću visokom 247 centimetra, koji živi u rodnom selu na iračko-turskoj granici. Altunay je otišao u selo Kiziltepe te sa sobom poveo novinarsku ekipu. Fotoreporter je fotografirao mladića kako polaže loptu u koš s objema nogama na tlu. Sultan je tada izjavio:

  • Postat ću košarkaška zvijezda.

Altunay je u svemu vidio dobru poslovnu priliku.

  • Nikad nije igrao košarku i ne zna ništa o njoj. No, imamo vremena, napravit ćemo ga igračem. Doći će ga gledati ljudi širom svijeta. Galatasaray će od toga imati samo koristi - maštao je tada trener.

Nesuđeni je košarkaš potom dvaput došao u Istanbul. Nije vidio ništa osim bolnice, kamo su ga vodili na preglede. Ispalo je da nikad neće moći igrati jer je to za njegovo tijelo “fizički nemoguće”.

Danas Sultan ne može hodati bez pomoći štaka. Priznaje da teško živi zbog svojeg poremećaja visine.