Košarka
236

Najbolja poslijeratna košarkaška generacija u BiH

Piše: J. H.
Nedim Buza i Adin Vrabac sa trenerom Sparsa
Nedim Buza i Adin Vrabac sa trenerom Sparsa
Bosna i Hercegovina će na ovogodišnjem NBA draftu imati tri predstavnika što se nikad nije desilo u historiji bh. košarke.

Među 30 mladih košarkaša van Sjedinjenih Američkih Država koji će tražiti svoje mjesto u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta nalaze se Adin Vrabac, Jusuf Nurkić i Nedim Buza.

Vrabac i Buza sa velikim uspjehom nastupaju za Sparse iz Sarajeva, jednu od najboljih poslijeratnih košarkaških škola u našoj zemlji.

S druge strane, Jusuf Nurkić je sa zagrebačkom Cedevitom igrao finale regionalne lige i tokom cijele sezone bio je važna karika u timu Jasmina Repeše.

"Uz Buzu, Vrapca, Nurkića, Emira Sulejmanovića, Nedima Džedovića, Ammara Gegića, Imrana Polutka, Nihada Đedovića, Nemanju Gordića, Elmedina Kikanovića... bh. reprezentativna košarka ima sjajnu budućnost. Bit ćemo rame uz rame sa najvećim svjetskim silama i niko nas više neće potcjenjivati", kaže za Klix.ba generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović, veliki borac za bh. košarku.

Na draftu koji će se održati 26. juna u Barclays Centru u Brooklynu Hrvatsku će predstavljati Darko Šarić iz Cibone i Marko Ramljak iz Zadra.

Srbija će također imati tri predstavnika. To su Nikola Jokić, Nemanja Dangubić i Vasilije Mičić koji nastupaju za Mega Vizuru.

Osim 30 internacionalaca, na draftu će biti i 45 košarkaša iz američke koledž lige.