Košarka
9

Na Jahorini otvoren Teletovićev kamp "MT3"

Piše: E. B.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Prvi košarkaški kamp kapitena košarkaške reprezentacije BiH Mirze Teletovića "MT3" je otvoren danas i trajat će do 27. juna na Jahorini.

Na kampu će 60 mladih igrača i igračica učiti od proslavljenih imena Ivana Opačka, Vladimira Micova, Asima Paščanovića, Sabahudina Bašovića i drugih.

"Jako je bitno da se djeca druže, da dobiju nova iskustva, da upoznaju nove prijatelje, nešta novo u košarci, ovako lijepu planinu kao što je Jahorina. Želio bih da se zahvalim USAID-u i BH Telecomu koji se trude da zbliže mlade ljude u Bosni i Hercegovini i daju im priliku i šansu da naprave nešta više u životu", rekao je Teletović koji je dodao kako je ovaj kamp veoma važan za okupljenu djecu.

"Kada sam bio mlađi nisam imao priliku kao ova djeca da se družim sa ljudima iz NBA lige, ambasadoricom SAD-a, bivšim igračima poput Asima Paščanovića, Ivana Opačka... Na taj način mogu skupiti neka iskustva i meni je stvarno drago što mogu da im pružim to, da im ispričam svoja iskustva, da im objasnim kako je lijepo imati košarkaške prijatelje i da je bitno da se što više druže", rekao je Teletović i dodao:

"Ima ovdje ogromnih potencijala. Mislim da to dokazuje i jučerašnji draft gdje je naš Hercegovac izabran. Ne znam kakva je to slučajnost da država kao što je Bosna i Hercegovina koja ima tako mali broj stanovnika ima toliko dobrih sportista, od fudbala, tenisa... Ovo je zemlja sa mnogo talenta kojim treba jako malo da se da kako bi taj talent mogao isplivati i nastaviti da ide u najjače lige svijeta".

Kamp je organizovan u saradnji sa USAID-om, a otvaranju je prisustvovala ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

"Ovo je lijepa prilika da se djeci pruži prilika da se okupe i zabavljaju se, ali i da se sprijatelje. Sport je sjajna stvar, djeca mogu kro njega izraziti svoju pozitivnu energiju, naučiti kako je raditi u timu i uspjeti u svemu onome što predstavlja izazov za njih. Večeras je počeo prvi košarkaški kamp koji će, nadamo se, postati tradicionalan, ali tokom proteklih godina USAID je pravio razne kampove u kojima su se okupljali dječaci i djevojčice različitih godina, djeca sa umanjenim sposobnostima... Posebno smo ponosni da su zlatni košarkaški kadeti koji se trenutno takmiče na Svjetskom prvenstvu učestvovali na tim kampovima", rekla je Cormack, kojoj su predsjednik i generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, Aleksandar Fulurija i Dubravko Barbarić, uručili poklon, dres reprezentacije BiH, u znak zahvalnosti za višegodišnju pomoć USAID-a Savezu.