Euroliga
0

Montepaschi Siena iznenadila u Ateni

Totalsport
Košarkaši talijanske Montepaschi Siene došli su do velike pobjede u Ateni. U drugoj utakmici četvrtfinala Eurolige pobijedili su Panathinaikos 84-79 i tako izjednačili na 1-1.

Siena sada može u svojoj Toskani ostvariti dvije pobjede i tako se drugi put uzastopno plasirati na Final Four Eurolige.

Na ulasku u posljednju četvrtinu Panathinaikos je imao relativno mirnih 62-55, no u zadnjih deset minuta su McIntyre i Kaukenas zabili svaki po devet poena i brzom igrom slomili domaće košarkaše.

U zadnjih pola minute Batiste je sa šest uzasotpnih poena podario domaćinu malu nadu, no do potpunog preokreta nisu došli.

Terrell McIntyre je sa 24 poena bio najbolji strijelac utakmice, dok je Litavac Kaukenas dodao 22, uz četiri ukradene lopte i tri asistencije. Kod domaćina je najbolji bio Mike Batiste sa 16 poena.

Barcelona je napokon pobijedila TAU Ceramicu na svom parketu, nakon dva uzastopna poraza ove sezone (domaće prvenstvo i prva četvrtfinalna utakmica Eurolige), te time, kao i Siena, izjednačila seriju na 1-1.

Ovaj put Barça nije dozvolila, kao svaki put dosad, da se gosti iz Vitorije odlijepe na samom startu, već su održali egal-utakmicu do poluvremena, a onda su krenuli lomiti suparnika.

Treću četvrtinu je Barcelona dobila 14-7, posljednju 25-15 i na kraju lako pobijedila 85-62. No, sada imaju daleko teži posao, moraju u gostima nadoknaditi jedan poraz.

Ersan Ilyasova je ubacio 16 za domaće, uz 10 skokova, Fran Vazquez je dodao 14 i 10 skokova. Jaka Lakovič je bio najbolji strijelac sa 17 poena, dok je Juan Carlos Navarro utakmicu završio sa 14 poena, šest asistencija i četiri skoka.

Kod TAU Ceramice opet je najbolji bio Igor Rakočević sa 18 poena. Mirza Teletović ubacio je osam koševa (2-6 šut za tri poena) uz po dva skoka i asistencije za 30 minuta provedenih u igri.

Treće utakmice se igraju u utorak (31. marta), a domaćini će biti TAU Ceramica, Montepaschi Siena, Partizan i Real, kao i prilikom možebitne četvrte utakmice (četvrtak, 2. aprila).

Euroliga, četvrtfinale, druga utakmica:

Barcelona - TAU Cermica 85-62 (1-1 u seriji)

Panathinaikos - Montepaschi Siena 79-84 (1-1 u seriji)

Olympiacos - Real Madrid 79-73 (2-0 u seriji)

CSKA - Partizan 77-50 (2-0 u seriji)