Sabit Hadžić
0

"Momci rade profesionalno, možemo izboriti plasman na EP"

Razgovarao: Edin Isanović
U muškoj košarkaškoj reprezentaciji BiH stanje je mobilno. Doigravanje je pred vratima. Obavljaju se opsežne pripreme. Naime, 5. augusta počinju kvalifikacije za plasman na kontinentalnu smotru. Nije nas bilo na dvama posljednjim Evropskim košarkaškim prvenstvima. Rejting polako pada, pa je pred izabranike Sabita Hadžića postavljen jasan cilj – odlazak u lijepu baltičku zemlju Litvaniju 2011. godine. Do sada smo učestvovali na šest završnica čarobne igre pod obručima, a najbolji rezultat ostvaren je 1993. godine kada smo bili osmi.

Šef državne košarkaške selekcije, Sabit Hadžić, za Sarajevo-x.com govori o dosadašnjem toku priprema, Teletoviću, Kikanoviću, Mršiću, prijateljskim utakmicama...

Možete li nam reći jeste li zadovoljni do sada urađenim?

Jesam. Moram momke pohvaliti. Zaista rade savjesno, profesionalno. Imamo dobar izbor igrača, imamo alternativu za svako mjesto. Dobit će svi priliku, trebaju samo raditi i biti strpljivi. Do sada smo ostvarili cilj. Moram napomenuti da smo se pripremali u glavnom gradu BiH.

Već u subotu igrate prvi od dva prijateljska dvoboja protiv Crne Gore?

Tako je! Prvi meč na programu je 17. jula, a drugi dva dana kasnije na Zlatiboru. Nakon toga putujemo podno Alpa, gdje ćemo odigrati prijateljsku utakmicu sa "Austrijom", 22. jula. Pomenuti okršaji poslužit će kao provjera. Dobrom postavkom, trkom i disciplinom možemo ostvariti cilj. Jednako tako moramo biti oprezni, jer su u pitanju prijateljski susreti i mogu ocrtati nerealnu sliku.

Već na startu ste se susreli sa velikim problemima. Naime, Teletović je napustio hotel zbog povrede, dok je Kikanović otišao zbog doping-skandala. Komentar?

Svakako da nam je veliki hendikep što smo lišeni usluga dvojice izuzetno bitnih igrača. No, nije sve definitivno gotovo. Postoji mogućnost da nam se pridruži Teletović, a za košarkaša "Crvene zvezde" čekamo odgovor nadležnih. Sa Mirzom i bez njega nismo isti. Jasno je da smo slabiji. Gubitak je nenadoknadiv. Nije on bio isključivi realizator, bio je glavni igrač u gradnji napada u svom klubu. Međutim, zbog njega ne mijenjamo taktiku, model ostaje isti.

Na vašem reprezentativnom spisku bio je i Damir Mršić. Nije se pojavio?

Tačno je da je bio na spisku i da nije došao. Ipak, Damir je postupio profesionalno. Odmah me nazvao i rekao da završava svoju uspješnu karijeru. On je izvanredan igrač, žao mi je što nije sa nama. Bio bi od pomoći, prije svega zbog iskustva i znanja. Radio sam sa njim u dva ciklusa i mogu vam reći da je veliki profesionalac. Prema informacijama kojima raspolažem on bi trebao biti menadžer u "Fenerbahceu". Mršić je ikona turskog velikana, nevjerovatno je koliko je cijenjen na Bosforu.

Henry Domercant bi se trebao pridružiti ovih dana?

Svakako. Trebao je stići do 15. jula, ali je korektno zamolio da ga sačekamo još dva ili tri dana. Mislim da će doputovati na Zlatibor. Njegova pomoć je potrebna. Itekako!

U grupi smo sa Mađarskom, Makedonijom, Velikom Britanijom i Ukrajinom. Možemo li trasirati put do Litvanije?

Svi mečevi kvalifikacija bit će odigrani u augustu, a pobjednici triju grupa i dviju najboljih drugoplasiranih reprezentacija izborit će plasman na EP. Ostale ekipe igrat će u baražu, odakle će najbolja reprezentacija popuniti preostalo, 16. mjesto na Eurobasketu. Svi suparnici zaslužuju respekt, ali i mi zaslužujemo pravo na optimizam. Šansa postoji, apsolutno. Uostalom to nam je cilj, zbog toga smo tu. Po mom sudu najvažnije je da konačno domaće utakmice igramo u Skenderiji. To je hram košarke. Strahovito je važno uzeti kompletan plijen na startu. To donosi stabilnost i optimizam u svlačionicu.

Da li imate u planu da odigrate još neku kontrolnu utakmicu nakon povratka iz Austrije?

To bi bilo dobro, ali nemamo ugovorenih dvoboja. Bilo bi izuzetno važno da u finalnom dijelu priprema vidimo gdje smo, šta je dobro, a šta ne. Vjerujem da ćemo uspjeti u namjeri da pred kraj tekućeg mjeseca odmjerimo snage sa nekim državnim timom.

Za kraj nam je selektor nacionalne vrste rekao i ovo:

Moram pohvaliti osoblje hotela "Hungary" na Ilidži. Imamo dobar smještaj, hranu i uslugu. Sve je je za pohvalu. Isto se odnosi na "Skenderiju".