Finale EP B divizije
77

Mladi košarkaši BiH savladali Češku i osvojili prvo mjesto

Piše: D. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Juniorska reprezentacija BIH je pobjednik B divizije Evropskog prvenstva koje je od 9. do 19. augusta održano u glavnom gradu BIH. Izabranici Nenada Markovića su u finalu bili bolji od mladih košarkaša iz Češke Republike.

Ranije su juniori BIH su pobjedom nad Engleskom izborili plasman u A diviziju, gdje će se dogodine moći boriti za jedno od odličja. Ovo je do sada najveću uspjeh jedna omladinske selekcije BIH. Na ovom prvenstvo reprezentacija BIH je odigrala ukupno osam utakmica, sedam ih je riješila u svoju korist i samo jednom je poražena (Finska).

U prvih 10 minuta vodila se ravnopravna borba, Česi su dva puta vodili (0:2, 11:12) ali su domaći košarkaši dobili prvu četvrtinu sa 17:16. U 2. četvrtini juniori BIH su se razigrali, od 12. do 18. minute prave seriju od 12:0 i do odmora prave prednost od 13 koševa razlike (37:24).

U nastavku košarkaši BIH uz podršku iz gledališta nastavljaju su dobrom igrom, održavaju uvjerljivo vodstvo, koje je u 27. minuti iznosi čak 16 koševa viška (51:35).

Dvojbe oko 1. mjesta više nije bilo, jer prednost juniora BIH je bila nedostižna. Naime, domaći igrači nastavljaju žestokim tempom i uvjerljivom pobjede žele slaviti u finalu. U 29. minuti domaći vode sa 56:37.

U posljednjih 10 minuta, gosti pokušavaju popraviti rezultat, za 90 sekundi smanjuju na 11 koševa razlike (61:50). Česi su u 33. minuti spustili vodstvo ispod 10 poena (63:54) ali Ahmedić ponovno vraća na dvocifrenu prednost. Potom Vrabac iz dva slobodna bacanja i Buza povećavaju na 15 koševa razlike (70:55).

Do kraja susreta reprezentativci BIH su sačuvali prednost ali i efektnim potezima zabavljali navijače. Minut prije kraja kod rezultata 76:60 selektor Marković mijenja kompletnu postavu i pruža šansu svima da sudjeluju u velikom uspjehu.

Kod domaćih najbolji su bili Nedim Buza sa 20 i Jusuf Nurkić sa 18 postignuti koševa a kod Čeha odskakao je Radovan Kouril, prvi strijelac susreta za 25 koševa.