Košarka
367

Mladi košarkaši BiH na pragu četvrtfinala Eurobasketa nakon pobjede nad Francuskom

Piše: J. H.
Džanan Musa
Džanan Musa
Kadetska reprezentacija BiH savladala je Francusku rezultatom 64:57 u drugom kolu druge faze Evropskog prvenstva koje se održava u Kaunasu u Litvaniji.

Nakon neočekivanog poraza od Crne Gore u prvom krugu, izabranici selektora Josipa Pandže u večerašnjem susretu zaigrali su mnogo ozbiljnije te su košarkaškoj velesili kakva je Francuska pokazali da zlatna medalja sa Olimpijade mladih s početka ovog mjeseca nije slučajna.

Nakon neuvjerljivih uvodnih minuta susreta, nekoliko grešaka u fazi odbrane i napada, naši reprezentativci su mnogo bolje zaigrali u drugoj polovini prve četvrtine te sa nekoliko sjajnih akcija i poena Njegoša Sikiraša i Sanija Čampare prvu dionicu riješili u svoju korist rezultatom 18:9.

U drugoj četvrtini kadeti BiH u potpunosti su nadigrali svoje vršnjake iz Francuske. Raspoloženi Džanan Musa (10), Čampara (9) i Sikiraš (10) bili su nerješiva zagonetka za odbranu Francuza. Osim navedene trojke u strijelce su se upisali Lazar Mutić (2) te Emir Čerkezović (4). Na odmor otišlo pri rezultatu 35:23 za BiH.

Treću četvrtinu Francuzi su otvorili mnogo bolje te trojkom Mopsusa smanjili vodstvo BiH. Uslijedilo je nekoliko grešaka i promašenih šuteva naše reprezentacije, ali je Musa trojom ponovo vratio dvocifrenu prednost koju je BiH bez većih problema održavala do kraja treće četvrtine (50:40).

Posljednja četvrtina u večerašnjem susretu uveliko je podsjećala na onu protiv Crnogoraca u kojoj u bh. kadeti izgubili meč, ali je večeras uz BiH bila i doza sreće te su na kraju upisali veoma važnu pobjedu protiv Francuza.

Džanan Musa postigao je 22 poena dok je Njegoš Sikiraš ubacio 13 poena.

Ukoliko žele ući u među osam najboljih na reprezentacija na Starom kontinentu bh. kadeti će sutra (20:15) morati pobijediti Hrvatsku.