Amerikancima pričao o ratu
0

Mirza Teletović: Umro bih za košarku da je trebalo

Klix.ba
Na zvaničnoj web-stranici NBA lige objavljen je video posvećen Mirzi Teletoviću, košarkašu Brooklyn Netsa i reprezentativcu Bosne i Hercegovine, čije prezime Amerikancima nije lako naučiti, ali čija životna priča može biti pouka za mnoge.

"Kad je rat počeo imao sam sedam godina. Prvo čega se sjećam je da nije bilo hrane. Onda su počele padati granate, cijeli grad se tresao, mogli ste čuti kako ljudi vrište. Svaki dan moji roditelji bi došli i govorili kako je poginuo komšija, rođak... uvijek je neko ginuo. Jednog dana sam majku pitao je li iko ostao živ", prisjetio se Mirza ratnog perioda.

U vrijeme destrukcije bijeg je nalazio na obližnjem terenu gdje je igrao košarku.

"Budio bih se u šest sati ujutro, išao na teren igrati košarku i ne bih dolazio do 11-12 sati navečer. U to vrijeme nismo imali ni obuće. Teren je bio 300 metara od moje kuće i svi moji prijatelji su se tu igrali. Onda odjednom začujete zvuk sirene, granate počnu padati i trčite kući", ispričao je Teletović i dodao: "Da je trebalo da umrem - umro bih. Sve bih uradio za košarku".

Profesionalnu košarkašku karijeru gradio je u Evropi sve dok ga prošlog ljeta Netsi nisu doveli kao slobodnog igrača. U Sjedinjene Američke Države je stigao sa suprugom i dvoje djece.

"Što te ne ubije, učini te jačim", poručio je Mirza. Ništa od onoga što ga je dočekalo u NBA ligi ne može se porediti sa onim što je već proživio. Ipak, dolazak u najbolju košarkašku ligu je, kako kaže, najbolje što mu se moglo desiti.

Video o Teletoviću možete pogledati ovdje.

NBA