Ekskluzivno za Klix.ba
2

Mirza Begić: Nikad nisam rekao da nisam zainteresovan da igram za BiH

Piše: D. Brkić
Mirza Begić danas nosi dres Slovenije
Mirza Begić danas nosi dres Slovenije
Košarkaš Mirza Begić, 216 centimetara visoki centar Real Madrida, odlučio je prekinuti spekulacije koje su se pojavile u javnosti u vezi s njegovim navodnim pregovorima s čelnicima Košarkaškog saveza BiH. U ekskluzivnom razgovoru za naš portal Begić je rekao da je posljednji kontakt imao s Mensurom Bajramovićem, ali i da nikada nije rekao da ne želi igrati za BiH.

"Posljednji koji je sa mnom razgovarao o toj temi bio je nekadašnji selektor Mensur Bajramović. Znate i sami kada je Bajramović bio selektor i koliko je vremena proteklo od tada. Niko me nikad poslije nije kontaktirao niti sam imao bilo kakve pregovore. Bio sam iznenađen kada sam pročitao kako je neko iz KS BiH sa mnom vodio pregovore puna dva mjeseca. Ne znam šta je pozadina cijele priče, želi li me neko dodatno ocrniti. Smatram kako u svim situacijama moramo biti ljudi i pošteno postupati prema svakom čovjeku. Širenjem dezinformacija samo se narušava nečiji ugled", kaže Mirza Begić za Klix.ba. Karijeru počeo u Tuzli

Mirza Begić je stasao u redovima Sloboda Dite. U prvoj sezoni Jadranske lige trener Velimir Gašić mu je davao određenu minutažu. No, jednog jutra Tuzlom se pronijela vijest kako je Begić napustio Sloboda Ditu. U klubu je organizovana vanredna konferencija za medije, a Gašić je skoro zaplakao jer je znao o kakvom se potencijalu radi. Međutim, ono što su vidjeli košarkaški stručnjaci van granica naše zemlje nisu vidjeli domaći stručnjaci koji su dozvolili da Begić zaigra za mlađe kategorije Slovenije i na koncu za seniorski sastav.

"U Bosni i Hercegovini nikada nisam bio među 12 igrača u mlađim reprezentativnim kategorijama. Dobro znam kroz šta sam sve prolazio, a na kraju sam u Sloveniju stigao sa gotovo uništenim koljenom. Odlaskom u Sloveniju moja karijera je krenula u potpuno drugačijem smjeru. Zaliječena mi je teška povreda koljena, a Slovenci su mi omogućili sve neophodne uslove za stasavanje", kaže Begić.

Odnos Slovenaca presudan

Begić je jučer je na svom Facebook profilu napisao kako nije imao pregovore sa predstavnicima KS BiH o eventualnom igranju za reprezentaciju naše zemlje. U medijskim napisima je navedeno kako su predstavnici KS BiH dva mjeseca vodili pregovore sa Begićem te da je on na kraju odbio mogućnost da obuče dres BiH.

Upravo odnos Slovenaca prema njemu u najtežim trenucima njegove karijere je presudio da Begić obuče dres Zmajčeka.

"U više navrata sam objasnio zbog čega igram za reprezentaciju Slovenije. Također, nikad nisam rekao kako nisam zainteresovan da igram za reprezentaciju BiH. Najveći razlog zbog čega igram za Sloveniju je činjenica da su mi oni spasili karijeru i sačuvali zdravlje. Dugo sam razmišljao i mislim da ne bi bilo pošteno da sve to zaboravim i odreknem se dresa reprezentacije Slovenije", kaže Begić.

U karijeri je Begić igrao za Sloboda Ditu, Union Olimpiju, Virtus Bologna, Geoplin Slovan, Montepaschi Siena, Žalgiris, a već treću sezone je u dresu Real Madrida. Ujedno, on je treći igrač iz Bosne i Hercegovine koji je obukao dres Kraljevskog kluba. Prije njega za košarkaški tim Real Madrida igrali su Mirza Delibašić Kinđe i Damir Mulaomerović. Igra u Kinđetovom Realu

"Ime sam dobio po Mirzi Delibašiću, a sudbina je htjela da zaigram u klubu za koji je igrao i naš najbolji sportista svih vremena. S Realom imam ugovor do kraja sezone i meni je velika čast što sam dio takvog kluba. Zna se da su naše ambicije vezane za titule, a mogu reći kako smo u dosadašnjem dijelu sezone igrali veoma dobro", kazao je na kraju razgovora za Klix.ba Mirza Begić, prvotimac Real Madrida.

Mirza Begić je s porodicom u Madridu. U vrijeme godišnjih odmora posjeti familiju koja živi u Banovićima i prijatelje u Tuzli. U rodnu Bijeljinu rijetko svraća...