Predavanje bivšeg reprezentativca
0

FOTO+VIDEO / Mirković: Abdul-Jabbar je bio veliki košarkaš a još veći čovjek

Piše: J. H.
Abdulkerim Damir Mirković, bivši reprezentativac BiH u košarci
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Abdulkerim Damir Mirković, bivši reprezentativac BiH u košarci, danas je u Američkom kutku Biblioteke Sarajeva održao predavanje o temi lika i djela čuvenog NBA košarkaša Kareema Abdul-Jabbara.

Mirković je, kaže, bio prijatno iznenađen brojem učenika koji su danas došli na predavanje o legendarnom i neponovljivom Abdul-Jabbaru.

"Čini mi se da ovo moderno vrijeme nosi razne probleme i blagu nezainteresiranost mladih ljudi za sport", kaže bivši reprezentativac BiH u košarci.

Kareem Abdul-Jabbar drži nekoliko rekorda među kojima je i onaj najboljeg strijelca u historiji NBA lige. Ovaj visoki centar postigao je 38.387 poena u toku svoje dugogodišnje karijere na parketima najelitnije košarkaške lige.

"To je za sada nedostižno čak i za igrače poput LeBrona Jamesa i Kobea Bryanta. Želimo ovoj djeci pokazati da se košarka igrala i ranije te ih animirati da se bave sportom", dodao je Mirković.

Osim o košarkaškoj karijeri, Mirković je, kao vrli poznavalac NBA lige, govorio i o drugim osobinama legendarnog Abdul-Jabbara.

"On je i velika ličnost u svjetskom društvu. To je pokazao svojim zalaganjima u toku '60-ih godina i vremena rasizma. NIje bio od onih koji su odgovorili agresivnošću, već je izabrao neki srednji put. Znao je da samo na taj način Amerika može funkcionisati na najbolji mogući način. I s te strane, on nam može biti primjer", kazao je Mirković.

Abdul-Jabbar je legenda Milwaukee Bucksa i Los Angeles Lakersa, koji su mu ispred svoje dvorane Staple Centra podigli spomenik. Na ovaj način zahvalili su igraču koji je nosio ljubičasto-žuti dres od 1975. do 1989. godine.

Abdul-Jabbar je proveo šest sezona u Milwaukee Bucksima sa kojima je osvojio jedan NBA prsten i to 1971. godine. Četiri godine kasnije, ovaj centar visok 218 centimetara prešao je u LA Lakerse s kojima je osvojio još pet titula.

Dva puta je bio najbolji strijelac lige, devetnaest puta član prve petorke lige i šest puta najkorisniji igrač lige, nastupajući na All-Star susretima čak devetnaest puta. Godine 1970. proglašen je za najboljeg rookieja sezone, dok je dva puta bio proglašen najkorisnijim igračem play offa.