Košarka
2

Miami u drami poveo protiv Toronta, Golden Stateu nova pobjeda protiv Portlanda

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U prvoj utakmici Istoka Miami Heat je nakon produžetaka slavio u gostima protiv Toronto Raptorsa (102:96), dok su aktuelni prvaci NBA lige Golden State Warriorsi na svom parketu u drugoj utakmici polufinala Zapada savladali Portland Train Blazerse (110:99) i poveli u seriji sa 2:0.

Utakmica u Torontu donijela je mnogio ubuđenja. Domaći tim je vodio većim dijelom prve i druge četvrtine, ali nije uspijevao napraviti značajniju razliku. Miami je preuzeo inicijativu u drugoj polovici treće četvrtine te je u posljednjoj četvrtini imao i po 10 poena razlike.

Toronto je u posljednjih 20 sekundi meča stigao šest poena zaostatka, a ključnu ulogu odigrao je Kyle Lowry koji je sa zvukom sirene pogodio trojku za 90:90 sa polovice terena čime je izborio produžetke.

U produžecima su gosti bili uspješniji, a predvodio ih je Dwayne Wade koji je u produžetku postigao sedam od 24 poena koliko ih je postigao u cijelom meču. Najviše poena, ukupno 26 za Miami, upisao je Goran Dragić. Za Toronto 24 poena ubacio je Jonas Valanciunas koji je upisao i 14 skokova.

Golden State Warriorsi su u drugoj utakmici na domaćem terenu ostvarili drugu pobjedu nad Portlandom u polufinalu Zapada (110:99).

Portland je zaigrao mnogo bolje na startu meča pa je tokom druge četvrtine imao vodstvo od 17 poena razlike. Warriorsi su u trećoj četvrtini zaigrali bolje, a do preokreta su stigli u četvrtoj četvrtini.

Aktuelni prvaci NBA lige ni u ovom meču nisu mogli računati na povrijeđenog Stephena Curryja. U njegovom odstustvu, Warriorse je predvodio Klay Thompson sa 27 poena, dok je na drugoj strani Damian Lillard ubacio 25 poena.