NBA finale
0

Miami na korak do naslova

Totalsport
Foto: NBA
Foto: NBA
Pobjedom protiv Oklahoma City Thundera u svojoj American Airlines Areni 104-98 u četvrtoj utakmici finala doigravanja NBA lige, košarkaši Miami Heata stigli su nadomak osvajanja naslova prvaka.

Miami je poveo s 3-1 u seriji, a do naslova može doći u noći s četvrtka na petak po našem vremenu, kada je na rasporedu peta utakmica, opet u Miamiju. Finale doigravanja igra se po sistemu 2-3-2, što znači da bi Oklahoma City eventualnom pobjedom u petoj utakmici izborio šestu i eventualnu sedmu na svom parketu.

LeBron James je bio udaljen jedan skok od "triple-doublea'. Upisao je 26 poena uz 12 asistencija i 9 skokova. Odigrao je 44 minute i 20 sekundi, ali je završnicu (zadnjih 55 sekundi) pratio s klupe zbog grča u lijevoj nozi. Završnicu koju je obilježio, kao i cijelu utakmicu, Mario Chalmers. Ubacio je 25 poena, od toga 12 u zadnjoj četvrtini. Postigao je zadnjih pet koševa svoje momčadi u zadnjoj minuti. Bio je veliki junak pobjede Heata.

"Želio sam samo donijeti dodatnu snagu našoj ekipi. Uvijek sam bio igrač koji želi dati svoj maksimalni doprinos u velikim trenucima, a veći trenutak od ovakve utakmice je teško zamisliti", rekao je Chalmers, koji je pogodio 9 od 15 lopti iz igre, te četiri od pet u zadnjih 12 minuta igre.

"Mario Chalmers je rođeni pobjednik, dokazuje to cijeli život. Trener nam je rekao, 'vjerujte u Marija jer je on predodređen za velike utakmice'", dodao je Dwyane Wade koji je, poput Chalmersa, postigao 25 koševa, jedan manje od Jamesa.

Gosti su krajem prve četvrtine imali velilih 17 koševa prednosti, 33-16. Serijom 16-0, koju je pokrenuo Norris Cole s dvije uzastopne trice na kraju prve i početkom druge četvrtine, Miami je smanjio na 32-33. Na odmor je Oklahoma City otišao s vodstvom 49-46.

U trećem periodu su domaćini preuzeli vodstvo, imali su nekoliko puta 7 razlike, a na kraju treće je bilo 79-75. Ekipa Heata vodila je i u zadnjoj četvrtini sa sedam koševa razlike, ali se Thunder vratio na 90-90, u tom periodu je Russell Westbrook postigao 13 uzastopnih koševa za svoj tim, a četiri minute i 21 sekundu prije kraja je i poveo 94-92 košem Kevina Duranta. Veliki tercet Miamija, Chris Bosh, LeBron James i Dwyane Wade, poentirali su za seriju 7-0 domaćina, a Mario Chalmers je bio mirne ruke u samoj završnici za slavlje domaćih navijača.

Russell Westbrook odigrao je fantastičnu utakmicu za goste. Ubacio je 43 poena, pogodio je 20 od 32 lopte iz igre, dodao je 7 skokova i pet asistencija. Kevin Durant je dodao 28 poena, no, njih dvojica bili su jedini sa dvocifrenim brojem koševa u Thunderu.

NBA finale:

Miami – Oklahoma City 104-98 (James 26k, 12a, 9s, Chalmers 25k, Wade 25k / Westbrook 43k, 7s, 5a, Durant 28k)

(Miami vodi 3-1 u seriji)