Košarka
20

Marković za Klix.ba: Nisam razmišljao o novom angažmanu, sada ću odmoriti

Piše: Edin Isanović
Bh. košarkaški stručnjak Nenad Marković u ponedjeljak je sporazumno raskinuo ugovor s Trabzonspor Medical Parkom. Uprava turskog kluba raskinula je ugovor s Markovićem nakon što klub nije postigao željene rezultate.

Trabzonspor Medical Parkom je u martu prošle godine pod vodstvom bh. stručnjaka ostvario najbolji rezultat u historiji kluba - plasirao se među četiri najbolje ekipe EuroChallengea, a poslije i u finale gdje su u uzbudljivoj utakmici poraženi. Jedan od najboljih košarkaša koje je BiH ikada imala kaže kako je bilo teško ponoviti prošlogodišnje rezultate.

"Ambicije kluba bile su visoke, a teško je bilo očekivati da možemo napraviti uspjeh od prošle godine. Osim toga, Eurocup je kvalitetnije takmičenje od EuroChallengea. Premda smo se mogli plasirati među 16 najboljih. No, tokom čitave sezone imali smo oscilacije u igri. Znali smo vezati dvije ili tri pobjede, potom smo nekoliko utakmica znali izgubiti. Također, imali smo dosta pehova sa povredama. Sve je to utjecalo na lošije rezultate. U razgovoru sa rukovodstvom kluba zaključio sam da je najbolje da dođe neko drugi, da razdrma ekipu. Vjerujem da će to biti pozitivan šok i da će tim uvezati nekoliko pobjeda i vratiti samopouzdanje", kazao je Marković za Klix.ba.

Dodaje kako će sada odmoriti i da nije razmišljao o novom angažmanu.

"Ostajem u Turskoj dok starija kćerka ne završi školovanje. Uostalom, potrebno mi je malo odmora", kaže bivši bh. reprezentativac.

Na pitanje da li postoji mogućnost da drugi put bude selektor bh. košarkaške reprezentacije, odgovara: "Upravo sam jutros razgovarao sa ljudima iz Upravnog odbora KSBiH koji su zaduženi za taj dio posla. U ovom trenutku mogu reći da ćemo razgovarati o toj temi i u narednom periodu".

Prokomentarisao je odluku Haruna Mahmutovića da napusti mjesto generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH.

"To će biti hendikep za Savez. Proteklih godina dobro je radio svoj posao, što će se pokazati u narednom periodu. Rijetko koji savez se može pohvaliti da ima toliko košarkaških selekcija", zaključio je Marković.