Košarka
0

Marković i Halimić nadzirali mlade košarkaške nade BiH

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Potencijalni mladi juniorski i kadetski košarkaški reprezentativci Bosne i Hercegovine obavili su prve kontrolne treninge pod nadzorom selektora juniorske reprezentacije Nenada Markovića i pomoćnog trenera kadetske reprezentacije Emira Halimića.

Selektor kadetske reprezentacije Gordan Firić zbog klupskih obaveza nije mogao prisustvovati prvim treninzima i okupljanju U-16 reprezentativaca BiH, kao ni današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Obje selekcije učestvovat će na šestoaprilskom turniru koji organizira Košarkaški klub Koš iz Sarajeva. Selektori će imati nezahvalan posao odabira najboljih mladih košarkaša koji će braniti boje BiH na međunarodnim takmičenjima.

Marković je istaknuo da u BiH mladih talenata ima napretek te da u mnogima od njih vidi buduće seniorske reprezentativce. Kako je kazao, njegov posao je da pripremi mlade igrače za iskušenja.

''Ovi mladi košarkaši su pokazali želju da igraju u državnom dresu, a na nama je da im omogućimo pravilno sazrijevanje i da pokažu šta znaju. Moramo im omogućiti što veći broj trening utakmica jer su još mladi i mnogi od njih nemaju velike minutaže u svojim klubovima'', izjavio je Marković.

Dodao je da je jedan od ciljeva juniorske reprezentacije ulazak u A-diviziju evropskih reprezentacija kroz evropsko prvenstvo B-divizije koje će biti održano u augustu u Sarajevu.

Na kontrolnim treninzima kadetske reprezentacije učestvovalo je 60 košarkaša. Halimić ističe da ga najviše raduje što su se svi pozvani igrači odazvali.

Dodao je da će stručni štab pokušati dovesti na šestoaprilski turnir bh. kadete koji igraju u inostranstvu, te da će svi košarkaši dobiti priliku za igru.