Košarka
98

Mahmutović za Klix.ba: Nije bitno kako se mi osjećamo, hajka se morala prekinuti

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon odluke Elmedina Konakovića i Haruna Mahmutovića da napuste mjesta predsjednika, odnosno generalnog sekretara Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, kontaktirali smo Mahmutovića koji nam je kazao da se "medijska hajka koja traje već skoro dvije godine morala prekinuti".

Mahmutović će na mjestu generalnog sekretara provesti još mjesec dana do narednog sastanka Skupštine KS BiH kada bi se trebalo saznati ime njegovog nasljednika.

"U narednih mjesec dana Upravni odbor će naći novog generalnog sekretara i do tada ću obavljati svoju dužnost. Obećali smo Jusufu Nurkiću da ćemo se povući, jer on je to tražio od nas. Ne želimo stajati na putu NBA igraču. Nemamo mi puno NBA igrača", kazao je Mahmutović.

Mahmutović i Konaković su na čelu KS BiH boravili od 2009. godine, a od tada bh. košarka na reprezentativnom nivou je doživjela velike uspjehe koji su krunisani zlatom kadetske reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Pojedine selekcije na reprezentativnom nivou nisu ni postojale, posebno u ženskoj kategoriji, a danas igraju bitnu ulogu u evropskoj košarci. No, kraj je morao doći. Rano ili ne, o tome nekom drugom prilikom.

"Znate koje smo sve rezultate ostvarili, smanjili smo i veliki dio duga. Kao da, nekako, ostanete bez svog djeteta. Pet godina smo tu bili. Osjećaj je nelagodan, ali život mora ići dalje. Vjerovao neko ili ne, mi smo tu stvarno bili samo zbog košarke. Želimo pomoći i u budućnosti. Dino je već pomagao kao premijer, a pomagat će i dalje. Ja ću pomoći osobi koja me zamijeni. Reprezentacija je ispred svih nas i hajka se mora prekinuti. Ne treba od sporta praviti žrtvu i trač. Treba se vratiti sportu i mislim da je ovo najbolje rješenje. Nebitno koliko je nama teško ili ne. Mi ćemo ostati uz košarku, jer cijeli život smo uz košarku. Bit će i ubuduće košarka", kazao je za kraj razgovora Mahmutović.