"Lijepa košarkaška priča"
7

Mahmutović: Stvaramo temelje za bolju budućnost bh. košarke

FENA
Harun Mahmutović
Harun Mahmutović
U proteklih godinu dana Košarkaški savez Bosne i Hercegovine (KSBiH) radi punom parom na postavljanju temelja za budućnost košarke u BiH. Sve je započelo dolaskom Haruna Mahmutovića na poziciju generalnog sekretara Saveza, nakon čega su na selektorske pozicije dovedena provjerena košarkaška imena poput trofejnog hrvatskog stručnjaka Aleksandra Petrovića i bivših bh. internacionalaca Nenada Markovića, Gordana Firića i Emira Halimića.

Petrović je stigao u BiH sa željom da napravi "lijepu košarkašku priču", dok su Marković, Firić i Halimić preuzeli mlađe selekcije koje će u narednih desetak godina postati okosnica košarke u BiH. Imajući u vidu kakva je finansijska situacija u sportu u BiH, njihova ljubav prema košarci je neupitna, a motivacija na visokom nivou, jer rijetki su oni koji bi prihvatili rad u savezu koji nema podršku države.

U razgovoru za Fenu Mahmutović je objasnio da je ispočetka bilo izuzetno teško jer je Savez bio u krizi. Dugovanja su bila milionska, a potrebno je bilo osigurati minimalne uvjete za rad.

"Štedjeli smo gdje god smo mogli, promijenili smo prostorije Saveza, te smanjili broj uposlenika. Srećom i firme su imale razumijevanja pa su nam prolongirale rok za vraćanje dugovanja, što nam je omogućilo da dio dugova otplatimo. Odblokirali smo račune, pa sada možemo raditi transparentno. Nismo još vratili sve dugove, ali nadam se da ćemo u narednih godinu dana riješiti i taj dio posla", rekao je Mahmutović.

Mahmutović je kazao da KSBiH, ali i drugi sportski savezi imaju veliki problem jer država već dvije godine ne finansira sport te ističe da je odnos Federacije BiH prema košarci bio sraman.

"To me je šokiralo kada sam došao na ovu poziciju. Federacija nije ni marke izdvajala za košarku, a tu su najodgovorniji bili Gavrilo Grahovac i Mujo Demir. Međutim, na našu sreću na te pozicije došli su novi ljudi. Ministar Salmir Kaplan i premijer Nermin Nikšić su nam pomogli da saniramo dio dugova, Kanton Sarajevo nam je pomogao, ali drugi kantoni nisu i to je žalosno. Još nemamo pomoć kakvu imaju savezi iz država okruženja, ali mislim da smo uspjeli navesti ljude da više razmišljaju o sportu", naglasio je generalni sekretar KSBiH.

KSBiH je donio pravilo da klubovi u domaćim prvenstvima u svakom trenutku na parketu moraju imati jednog mladog igrača. Mahmutović smatra da je pravilo urodilo plodom i da je BiH na taj način dobila nekoliko mladih igrača koji se na parketu ponašaju kao da iza sebe imaju godine iskustva.

"U finalu državnog prvenstva BiH između Širokog i Igokee u svakom trenutku na terenu nalazi se jedan mladi igrač. Mnogi to ne primijete jer ti igrači ne odudaraju od njihovih starijih kolega. To je veliki uspjeh bh. košarke jer na taj isti način košarkaške sile grade sportsku budućnost i mi smo krenuli istim putem", rekao je Mahmutović.

BiH će u narednom periodu u reprezentativnim selekcijama dobiti petnaestak novih imena koja dolaze iz jakih evropskih ekipa. Mahmutović vjeruje da su ti igrači budućnost bh. košarke koju očekuju bolja vremena. Petrovića, Markovića, Firića i Halimića očekuje težak posao odabira najboljih, koji će na evropskim parketima predstavljati Bosnu i Hercegovinu.