Košarka
27

Loše izdanje bh. košarkaša, Srbija slavila 77:67

Piše: Edin Isanović
Foto: AFP
(Foto: AFP)
U drugoj utakmici Evropskog prvenstva koje se igra u Sloveniji košarkaška reprezentacija BiH poražena je od podmlađene selekcije Srbije rezultatom 77:67. Zmajevi su ponovo razočarali sve ljubitelje čarobne igre pod obručima.

Naši su dobro otvorili utakmicu i poveli su 4:0, a kasnije i 10:6 tricom Teletovića. To je bilo sve što su izabranici Ace Petrovića uradili u prvoj četvrtini.

Ulaskom Nenadića Dušan Ivković pojačao je agresivnost u odbrani, na šta naši reprezentativci nisu imali odgovor. Srbija je preokrenula rezultat pa su u jednom momentu vodili 22:12. Nakon dugo vremena Gordić je solo akcijom poentirao. U posljednjoj minuti Gordić je promašio dvije trice, a Đedović polaganje, pa su suparnici prvu dionicu riješili u svoju korist rezultatom 28:16.

Elementarne greške

Naš nacionalni tim igrao je loše u odbrani, a u napadu nije bilo raspoloženih igrača, pa se prednost Srbije povećavala i u drugoj četvrtini.

Bh. reprezentativci pravili su elementarne greške, a nisu uspjeli da poentiraju i kada bi ostali sami na distanci. Nakon nekoliko minuta igre u drugoj dionici bilo je 36:19 za Srbiju. Wright je igrao izuzetno loše i greškama je omogućio nekoliko uspješnih kontranapada za protivnike koji polovinom druge četvritine vode 40:24. Ivkovićevi izabranici nametnuli su ritam i potpuno su kontrolisali utakmicu, a imali su 75% uspješnost šuta za dva poena.

No, naši prave seriju 5:0 i dolaze na 40:29. Kada smo imali priliku da se rezultatski približimo, Perišić u dva navrata pravi velike greške. Dugo je na semaforu stajao pomenuti rezultat, a onda je Sinanović sa dva slobodna bacanja smanjio na deset razlike.

No, na odmor se otišlo vodstvom Srbije 45:31. Naši su imali 13 izgubljenih lopti u prvom poluvremenu.

Đedović pokazao borbenost i želju

U nastavku suparnici prave seriju 7:0 i dolaze na 52:31. Loše izdanje naših reprezentativaca koji su djelovali potpuno bezidejno. Jedina svijetla tačka u našem timu bio je Nihad Đedović koji posljednjim minutama treće četvrtine sjajno igra odbranu i na njegovim krilima smanjujemo na 60:49. No, Nedović u narednom napadu tricom vraća na plus 14. Treća četvrtina završena je vodstvom Orlova 64:49.

U prvim minutama posljednje četvrtine igralo se izjednačeno. Treba istaći da je Pašalić odigrao dobro nakon što je zamijenio Wrighta.

Polovinom četvrte četvrtine naši smanjuju zaostatak na deset poena 68:58. Razlika bi bila i manja da su bh. reprezentativci pogodili slobodna bacanja u ključnim momentima (jedno od šest). Ipak, Ivkovićevi puleni konstantno su držali preko deset poena prednosti. Srbija je na kraju slavila 77:67.

Tok večerašnje utakmice mogli ste pratiti u tekstualnom prijenosu uživo na našem portalu.

Evropsko košarkaško prvenstvo, 2. kolo:

Grupa A Ukrajina - Izrael 74-67 Belgija - Njemačka 77-73, nakon produžetaka

Grupa B

Latvija - Crna Gora 73-72 Srbija - BiH 77-67

Grupa C

Hrvatska - Gruzija 77-76 Češka - Poljska 69-68

Grupa D

Finska - Švedska 81-60 Italija - Turska 90-75