NBA doigravanje
0

Ljuti Lakersi, spretni Celticsi

Totalsport
Foto: AFP/NBAE/Getty Images
Foto: AFP/NBAE/Getty Images
U utorak navečer su domaće pobjede u NBA doigravanju izborili Boston i LA Lakersi, te su tako poveli u serijama 3-2 protiv Orlanda, odnosno Houstona.

Boston je gubio od Orlanda 2-1 u seriji, ali je došao do 3-2. Gubio je Boston na svom parketu i 14 razlike u posljednjoj četvrtini, a pet minuta prije kraja Orlando je imao komforno vodstvo od 85-75.

Do kraja utakmice Orlando nije postigao koš iz igre, a tek su Lewis (2 poena) i Howard (poen) bili točni s linije slobodnih bacanja. Na drugoj strani su mirni bili Pierce, Allen i Davis i donijeli su aktuelnim prvacima pobjedu 92-88.

Junak preokreta u posljednjoj četvrtini bio je problematični Stephon Marbury koji je tokom sezone došao u Boston iz New Yorka. Svih 12 poena je Marbury postigao u posljednjoj četvrtini.

Ovaj poraz, kao i prethodni u zadnjoj sekundi, potvrda je nezrelosti Orlanda i manjka pobjedničkog mentaliteta kojeg ima i njihov najboljih igrač Dwight Howard, ali i ostali.

Glen Davis je u prošloj utakmici bio junak Bostona koji je pogodio zadnji šut, a ovaj put je bio najbolji strijelac Celticsa sa 22 poena (uz sedam skokova). Paul Pierce je bio najraznovrsniji sa 19 poena, devet skokova i osam asistencija.

Kod Orlanda je prednjačio Howard sa 12 poena i 17 skokova.

Lakersi su se očigledno naljutili na poniženje koje su doživjeli od Houstona u četvrtoj utakmici, pa su odlučili vratiti istom mjerom. Od početka su, doslovno, gazili suparnika i na kraju je završilo sa plusom od 40 poena (118-78).

Takav rasplet nije niti čudan kada se zna šut igrača Houstona: ukupan šut je bio 32 posto, a za tri poena su pogodili samo pet lopti od 29 šuteva. Uz to su imali i čak 17 izgubljenih lopti.

Kod Lakersa niko nije posebno zapaženo odigrao, kako zbog minutaže, tako i zbog kolektivne igre koju su morali prezentirati nakon loše predstave u prošloj utakmici.

Najviše poena je ubacio Kobe Bryant 26, dok je Gasol dodao 16.

NBA doigravanje, konferencijska polufinala:

Istočna konferencija

Boston (2) - Orlando (3) 92-88 (Pierce 19p, 9s, 8a, Davis 22, 7s / Howard 12p, 17s) Boston je poveo u seriji 3-2

Zapadna konferencija

LA Lakers (1) - Houston (5) 118-78 (Bryant 26p, 4s, 3a, Gasol 16p, 13s / Scola 12p, 13s, 4a) LA Lakersi su poveli u seriji 3-2