Košarka
0

Litvaniju na putu do finala umalo zaustavila BiH, Francuzi srušili Španiju

Anadolija
Pohod Litvanije, jednog od glavnih favorita za osvajanje medalje s početka Evropskog prvenstva u Sloveniji, umalo je već u prvoj etapi zaustavila reprezentacija Bosne i Hercegovine, a nakon tog poraza Litvanci su pobijedili svakog narednog rivala do samog finala. Drugi finalist, Francuska, obilježena je "epskim" polufinalom u kojem su s evropskog trona skinuli selekciju Španije.

Litvanija je na otvaranju prvenstva u okviru prve etape takmičenja u "balkanskoj" grupi B, pored Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Latvije bila prvi favorit za prolazak u narednu rundu, ali i osvajanje medalje u konačnici. Litvanci su loše počeli, i u prvom susretu u Podmežakla Areni u Jesenicama poraženi su od Srbije. Oštre kritike upućene na račun izabranika Jonasa Kazlauskasa "probudile" su reprezentativce Litvanije, tako da su uslijedile tri njihove dobre partije. Najprije su pobijedili Makedoniju, a zatim su "stradale" Latvija i Crna Gora.

Linas Kleiza, Darjus Lavrinovuć i društvo umalo su prokockali plasman u drugu rundu, kada su u posljednjem kolu naišli na dobro raspoloženu selekciju Bosne i Hercegovine. Izabranicima Aleksandra Petrovića bila je dovoljna pobjeda od deset poena razlike za plasman u drugu rundu, ali bi takav poraz srušio litvanski san o medalji. BiH je imala "plus" 16, koji se do kraja susreta istopio do plusa od šest poena, dovoljnog za prolazak Litvanije u naredni krug. "Lude" trice Mirze Teletovića Litvanci su pominjali gotovo do finala, jer su upravo zbog Teletovića, Nihada Đedovića i društva bili na meti strašnih kritika medija i javnosti u njihovoj zemlji.

Selektor košarkaške reprezentacije Litvanije, koja je pobjedom protiv Hrvatske prošla u finale Evropskog prvenstva u Sloveniji, izjavio je nakon utakmice da se njegova selekcija u ritam vratila nakon poraza od reprezentacije Bosne i Hercegovine na kraju prve etape takmičenja. On je rekao da je njegova reprezentacija nakon tog poraza bila na meti oštrih kritika, te da je plasman u finale jako bitan za ovu generaciju litvanskih košarkaša.

"Mnogi su govorili da ovaj tim ništa ne može da postigne ovdje. Posebno nakon poraza od Bosne u prvoj fazi takmičenja. Nakon toga poraza vratili smo se u naš ritam", rekao je Kazlauskas.

Selekcija Litvanije na otvaranju druge runde takmičenja na Eurobasketu, pobijedila je svog protivnika u finalu, Francusku. Nakon Francuza pred Litvanijom su kapitulirale i Ukrajina i Belgija. Litvanci su kroz grupu “E” “prošetali” do četvrtfinala, gdje ih je čekala Italija. Ni Italijani nisu imali recept za Litvaniju, a u polufinalu je čekala Hrvatska. Čekali su izabranici Jasmina Repeše moćnu Litvaniju, ali je Hrvatska 18 godina čekala i na medalju sa Eurobasketa.

Hrvatska je ponovila historija, i jednako kao i prije 18 godina, izgubila od Litvanije u polufinalu Evropskog prvenstva. Pobjedom su Litvanci osigurali svoju šestu medalju na evropskim prvenstvima, budući da su davne 1937., 1939. i 2003. osvajali zlato, 1995. srebro te 2007. godine bronzu.

Izabranici Jonasa Kazlauskasa večeras će pokušati nadigrati Francuze i osvojiti svoje četvrto zlato na evropskim prvenstvima, drugo srebro su osigurali.

Reprezentacija Francuske u epskom polufinalu s evropskog trona skinula je Španiju. Predvođeni Tonyjem Parkerom, koji je postigao 32 poena, Francuzi su se vratili sa minus 14 i u produžetku zaustavili Špance u pohodu na njihovo treće uzastopno zlato na Eurobasketu. Najbolji igrač utakmice Tony Parker, rekao je nakon susreta da je to "možda i najveća pobjeda u historiji francuske košarke".

Francuska je na putu do današnjeg finala pobijedila Grčku, Veliku Britaniju, Izrael, Ukrajinu, Belgiju, Latviju, Sloveniju i Španiju, dok je poražena od Litvanije i Srbije. Francuzi su 37 puta igrali na evropskim prvenstvima, ali nikada nisu osvojili zlato. U svojim vitrinama imaju dvije srebrne medalje osvojene davne 1949. i 2011. godine. Pet puta su osvajali bronzu.

Kada bi se protivnik odlučio na limitiranje određenog igrača u selekciji Litvanije, gotovo uvijek bi "isplivao" neko drugi, tako da je organizacija odbrane za svakog protivnika Litvanije na Eurobasketu bila prava noćna mora. U trenucima kada bi "zakazao" Darjus Lavrinović, utakmicu s odličnim učinkom odigrao bi Linas Kleiza. Čak deset litvanskih igrača u posljednjih deset utakmica do finala s Francuskom imali su dvocifreni učinak, što je poseban izazov za francusku reprezentaciju u večerašnjem sudaru za zlato.

Finalni susret Eurobasketa 2013 između Francuske i Litvanije u ljubljanskoj Stožice Areni počinje večeras u 21 sat.