Euroliga
0

Lietuvos Rytas srušio Panathinaikos u Atini

Totalsport
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Velikim je iznenađenjem počelo 5. kolo drugog kruga takmičenja u Euroligi. Košarkaši Lietuvos Rytasa su usred Atine pobijedili Panathinaikos sa 68-67.

Grci su u 1. kolu grupe E slavili u Litvi s 80-59, no kod kuće su od samog početka imali problema sa žilavim Rytasom. Otišli su ipak, na poluvrijeme s plus pet (39-34), a s istom su prednošću ušli i u posljednju četvrtinu. No, u neizvjesnoj je završnici Khalid El-Amin 3.1 sekundu prije kraja pogodio dva slobodna bacanja za 68-67, a Drew Nicholas je u zadnjem napadu promašio tricu za pobjedu Panathinaikosa.

Spriječili su gosti iz Vilniusa na taj način Atinjanima da osiguraju prolazak u četvrtfinale kolo prije kraja, a i sami su se ozbiljno vratili u igru za plasman među najboljih osam. Treba vidjeti i što će na sve reći Caja Laboral koji bi se pobjedom protiv Unicaje u četvrtak također priključio Panathinaikosu i Lietuvos Rytasu s omjerom 3-2. U posljednjem kolu Caja Laboral gostuje u Litvi, a PAO kod Unicaje.

Dodajmo još da je u večerašnjoj utakmici najbolji kod pobjednika sa 16 poena i pet skokova bio Brad Newly, dok je kod domaćih najefikasniji bio Mike Batiste s 11 koševa.

Euroliga, Top 16, 4. kolo:

Grupa E

Panathinaikos - Lietuvos Rytas 67-68 Caja Laboral - Unicaja (četvrtak)

Tabela: 1. Panathinaikos 3-2, 2. Liutuvos Rytas 3-2, 3. Caja Laboral 2-2 (-1), 4. Unicaja 1-3 (-1).

Grupa F

Union Olimpija – Roma (kasnije) Maccabi – Barcelona (četvrtak)