Košarka
122

Legendarni Dražen Petrović danas bi napunio 50 godina

Razgovarao: Delvin Kovač
Aco Petrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aco Petrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnji dan prije 50 godina u Šibeniku je rođen Dražen Petrović, najveći hrvatski košarkaš svih vremena. Rođen je 22. oktobra 1964. godine, a njegov mladi život prekinut je u tragičnoj saobraćajnoj nesreći koja se u Njemačkoj desila 7. juna 1993. godine.

Život posvetio košarci

Dražen je karijeru počeo kao petnaestogodišnjak, kada je debitovao za Šibenik. Za ovaj je klub igrao od 1979. do 1983. godine.

Svoj je život posvetio košarci i treninzima, na kojima bi ostajao posljednji i dokasno vježbao. Već tada je njegov neizmjerni talent zapažen, pa mu je prognozirana vrhunska karijera.

Dok je nastupao za Šibenik, dobio je mnogo ponuda, a ugovor je potpisao sa Cibonom, klubom s kojim je bio evropski prvak.

U dvije je sezone bio najbolji evropski igrač. U Ciboni je igrao od 1984. do 1988. godine.

Dražen je iza sebe ostavio puno traga

Povodom ove tužne godišnjice, porazgovarali smo sa Draženovim bratom, popularnim hrvatskim košarkašem i trenerom Aleksandrom Acom Petrovićem.

"Drago mi je da je Dražen iza sebe ostavio puno traga. Mi koji smo ostali vezani za njega neobično smo ponosni na to", rekao nam je Aco na početku razgovora.

Naglasio je kako je danas u Zagrebu promovisan strip o Draženovom životu, koji se temelji na stvarnim činjenicama iz njegove karijere.

"Radi se o prekrasnom stripu koji sve nas odrasle pomalo vraća u djetinjstvo. S druge strane, to je strašan zalog za one klince koji nisu imali priliku vidjeti Dražena, da mu se na taj način malo približe", kazao je Aco.

Naveo je da ga na godišnjicu bratove smrti i dan njegovog rođenja uvijek uhvati nostalgija.

"Uvijek počnem razmišljajuti šta bi bilo da se nije desilo to što jeste. Gdje bi, u krajnjoj liniji, i na koji način završio svoju karijeru, šta bi radio nakon toga, kako bi izgledala hrvatska košarka... Postavlja se puno tih pitanja, uglavnom ono što nas sve zajedno veže je jedna nostalgija zbog svega toga što se desilo", kazao je Aco.

"Da je Aco igrao nogomet, i ja bih..."

Prisjećajući se poznate Draženove izjave: "Da je Aco igrao nogomet, i ja bih. Da je vaterpolo, ja bih isto", Aco je rekao kako je bilo logično da on bude uzor pet godina mlađem bratu.

"U tim godinama, kada sam i ja bio dijete i počeo sa 13-14 godina trenirati košarku, logično je da je stariji brat bio nekakav idol. On je sa mnom - a tada je imao devet godina - krenuo na te prve treninge i tu se 'inficirao' košarkom", naglasio je Aco.

S obzirom na to da su im roditelji radili, Dražen je bio naslonjen na svog starijeg brata.

"Ja sam kasnije otišao u Zagreb, a on je ostao u Šibeniku, gdje je radio još predanije i žešće", rekao je Aco.

Prati nastupe selekcije BiH i bh. igrača u NBA

Aco navodi kako redovno i temeljito prati nastupe košarkaške reprezentacije BiH, čiji je nedavno bio i selektor.

"Kao što znate, bio sam na kvalifikacionoj utakmici BiH - Velika Britanija u Sarajevu", kazao je Aco.

Dodaje da prati nastupe i bh. igrača u najjačoj košarkaškoj ligi NBA.

"Mirza Teletović je već jedan stabilni element u NBA. Sada, evo, vidimo da se relativno brzo i dobro počeo snalaziti i Jusuf Nurkić, čija je adaptacija lakša nego igračima na drugim pozicijama", dodao je Aco.

Smatra kako se centrima u NBA ligi mnogo lakše snaći, nego vanjski igrači, koji se moraju oduprijeti agresivnosti i brzini većinom tamnoputih igrača.

Pitanje je vremena kad će BiH proći u drugi krug

Poredeći kvalitet košarkaških selekcija BiH i Hrvatske, podsjeća kako je ipak BiH ta koja je u posljednja tri susreta, što službena, što prijateljska, zabilježila pobjede nad Hrvatskom.

Prema njegovim riječima, Hrvatska ima malo širi roaster, dok BiH u okosnici 7-8 glavnih igrača ima nevjerovatan kvalitet.

"Susret između te dvije selekcije u ovom bi trenutku bio neizvjestan, iako bih blagu prednost upravo zbog šireg broja igrača dao Hrvatskoj. Pitanje je vremena, kada će BiH probiti onu nesretnu psihološku barijeru i ostvariti plasman u drugi krug nekog velikog takmičenja. Mislim da ova ekipa ima kvalitet da napravi taj iskorak", dodao je Aco.

Slab start Cibone u ABA ligi

U ABA ligi Cibona, čiji je Aco Petrović aktuelni predsjednik, ostvarila je samo jednu pobjedu, uz čak četiri poraza, od kojih dva na domaćem parketu.

"Pao nam je jedan teret, jer smo ipak u posljednjoj utakmici pobijedili Zadar", kazao je Aco.

Slab start Cibone u ovom takmičenju, kako je rekao, nije neočekivan.

"U čitavom ovom haosu oko Cibone, u kojem je trebalo spašavati klub da ne nestane, u najmanjem budžetu ikada od oko 400.000 eura, jednostavno ovog trenutka nema one ekstremne kvalitete da bi Cibona mogla napadati vrh ABA lige", rekao je Aco.

Istaknuo je kako je trenutno apsolutni prioritet finansijski stabilizovati Cibonu i kroz dvije godine restriktivnog budžeta dovesti je do stabilne pozicije.

"Za neke dvije godine može se očekivati da Cibona napada vrh ABA lige i Euroligu. Ne sumnjam da će se to desiti za dvije godine. Najteži dio posla je iza nas", dodao je Aco.

Žao mi je zbog Bosne

Na pitanje o sve izvjesnijem gašenju Košarkaškog kluba Bosna, Aco je naveo da je mu je zbog toga izuzetno žao.

"Međutim, nadzirao se takav završetak, jer je previše toga negativnog u proteklom periodu bilo vezano za Bosnu", rekao je Aco.

Na pitanje da kratko prokomentariše i hapšenje gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, naveo je da je Bandić veliki ljubitelj sporta.

"Ja ne znam o čemu se tu radi. Vrijeme će pokazati svoje, ali je činjenica da je Bandić bio ljubitelj, ne samo košarke, nego i cjelokupnog zagrebačkog sporta i da je pomagao svim sportašima grada Zagreba. S te strane, to je veliki hendikep za zagrebački sport", zaključio je Aco Petrović.