Košarka
0

Lakersi, Sixersi i Kingsi poravnali serije

Klix.ba
Junak utakmice - Kobe Bryant
Junak utakmice - Kobe Bryant
Aktuelni NBA prvaci iz Los Angelesa su uspjeli pobjediti San Antonio Spurse, iako su igrali bez svog legendarnog trenera Phila Jacksona.

Iako najuspješniji trener u istoriji NBA lige zbog zdravstvenih problema nije mogao prisutstvovati na utakmici veoma važnoj za Lakerse, oni su ipak uspjeli da pobjede rezultatom 99:95, poravnavši rezultat u seriji na 2-2. San Antonio Spursi su pred kraj utakmice propustili priliku da mogućom tricom izbore produžetke, ali nakon katastrofalne greške u izvođenju lopte, Kobe Bryant je zapečatio pobjedu nakon što je pogodio 2 slobodna bacanja. Kobe je utakmicu završio sa 35 poena, dok ga je pratio Shaquille O'Neal sa 29 poena i 17 skokova, koji je imao za njega sjajan šut sa linije slobodnih bacanja od 17/23.

U San Antoniju najefikasniji je bio ovogodišnji MVP regularnog dijela sezone Tim Duncan sa 36 poena i 9 skokova, dok ga je pratio Stephen Jackson sa 15 poena i 10 skokova. Treba također napomenuti nesrazmjeran omjer u broju izvedenih slobodnih bacanja oba sastava. Naime, dok su Lakersi čak 45 puta stajali na liniju slobodnih bacanja, igrači Spursa su u takvoj situaciji bili tek 26 puta.

Allen Iverson je dao 36 poena i imao 11 asistencija, čime je Philadelphia imala jednu veliku, i važnu prednost - igrača koji je mogao stvarati šanse sa loptom - u utakmici u kojoj su 76ersi poravnali rezultat u seriji druge runde playoffa na 2-2, pobjedivši Detroit rezultatom 92:82.

"To je ono zbog čega je teško igrati protiv njih; moraš se pozabaviti sa njim i svim lančanim reakcijama koje on stvara na terenu", rekao je trener Pistonsa Rick Carlisle. "Očito je da ćemo morati bolji posao na njemu raditi".

Pored Iversona, efikasan je bio i Derrick Coleman sa 14 koševa, te čak 15 skokova protiv velikog protivnika pod košem - defanzivnog igrača godine Bena Wallaca.

U četvrtom duelu polufinala Zapadne konferencije između Dallasa i Sacramenta, ovaj put se odigrala potpuno drugačija utakmica od ranijih, jer su po prvi put obje ekipe ostale ispod 100 postignutih koševa, a utakmicu je odlučila igračka dubina Kingsa. Turčin Hidajet Turkoglu je predvodio Kingse sa 17 koševa, dok je čak 6 igrača postignulo dvoznamenkasti broj poena. Pratili su ga Peđa Stojaković sa 15, te Vlade Divac sa 16 poena, dok su najbolji strijelci za Maverickse bili Michael Finley i Raja Bell sa po 16 postignutih poena.

ISTOK Philadelphia (2) - (2) Detroit 92:82

ZAPAD Sacramento (2) - (2) Dallas 99:83

San Antonio (2) - (2) LA Lakers 95:99

NBA