Košarka
72

TOK UTAKMICE / Kvalifikacije za Eurobasket: BiH - Rusija 67:78

Piše: E. B.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u 3. kolu grupe C kvalifikacija za Eurobasket 2017. igrala je protiv Rusije u dvorani Mejdan u Tuzli i izgubila rezultatom 78:67. Tekstualni prijenos ovog meča mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.
  • izgubili smo rezultatom 78:67

Četvrta četvrtina:

1' - Naša odbrana je pukla, ali i Bikov griješi. Hvostov pogađa trojku preko ruke za +7 za Ruse. Teletović siguran sa linije slobodnih bacanja. Ivlev promašuje nemoguće.

2' - Bikov postiže svoj 9. poen. Teletović promašuje svoju 11. trojku, ali Nurkić skače u napadu i pogađa pod faulom. Pogađa i dodatno bacanje. Naš centar pravi 4. blokadu! Opet je stradao Mozgov!

3' - Nurkić promašuje preko Mozgova, na drugoj strani Bikov dolazi do 11. poena. Nurkić pogađa sa kapice.

4' - Karasev pogađa daleku trojku. Gordić vraća trojku preko ruke!

5' - Nakon sjajne odbrane Gordić promašuje trojku. Mozgov lagano dolazi do poena.

6' - Nurkić promašuje trojku, Karasev zakucava. Gordić promašuje trojku preko ruke na isteku našeg bezidejnog napada. Mozgov pravi grešku u koracima.

7' - Nurkić je izborio dva slobodna bacanja, pogodio je jedno. Hvostov najvjerovatnije stavlja tačku na "i" novom trojkom. Nurkić pogađa sa poludistance.

8' - Mozgov promašuje oba bacanja i daje kakvu-takvu nadu Zmajevima. Musa promašuje trojku iz kornera. Bikov s istekom napada promašuje trojku. Nurkić ide na liniju slobodnih bacanja i pogađa samo jedno.

9' - Mozgov pogađa za +10, a Musa promašuje trojku. Ovo je kraj definitivan nadanjima u pobjedu. Bikov promašuje trojku, Nurkić pogađa, ali je nezgodno pao i povrijedio se minutu i 5 sekundi prije kraja meča. Musa i Mozgov su se zakačili na centru, mladi igrač dobija velike ovacije sa tribina. Obostrana tehnička za Musu i Mozgova.

10' - Musa je završio na parketu nakon što ga je namjerno udario Karasev. Mejdanom se ori "Džanan Musa" 44 sekunde prije kraja meča. Rusi promašuju, ali Milošević gubi loptu. Karasev pogađa trojku za +11. Kraj.

Treća četvrtina:

1' - Prvi napad je išao na Nurkića koji gubi loptu, Mozgov pogađa.

2' - Milošević promašuje trojku, Mozgov lagano pogađa za 39:35 i Mulaomerović zove prvi time-out u drugom poluvremenu.

3' - Nurkić sa linije slobodnih bacanja pogađa samo jednom. Voroncevič ostao sam na liniji za tri poena i on je nepogriješiv. Nurkić promašuje.

4' - Mozgov pravi svoj treći faul. Teletović promašuje, Rusi izjednačuju preko Antonova, ali Milošević pogađa uz dodatno slobodno bacanje koje pogađa.

5' - Milošević promašuje horog. Hvostov promašuje, ali nakon ofanzivnog skoka Karasev kampira na liniji za tri poena sam i lagano pogađa za novo izjednačenje. Nurkić pogađa jedno oba slobodna bacanja.

6' - Karasev lagano dribla do vrha reketa i pogađa. Musa šutira slobodna, ali oba promašuje. Karasev promašuje preko Nurkića, ali nakon izgubljene lopte Zmajeva Antonov zakucava za drugo vodstvo Rusa na meču. Mejdan je utihnuo na trenutak.

7' - Milošević promašuje čitavu konstrukciju koša. Bikov lagano prolazi Nurkića i pogađa uz faul. Play Rusije pogađa dodatno slobodno bacanje za +5.

8' - Teletović pogađa trojku! Nevjerovatan promašaj Rusa isspod koša, ali i Kikanović promašuje. Baburin pogađa trojku iz kornera. Gordić promašuje novi šut za našu selekciju, a Voroncevič lagano polaže.

9' - Teletović na liniji slobodnih bacanja. Siguran je oba puta i upisuje 21. poen. Na -5 smo. Nakon ukradene lopte iz tranzicije Teletović šutira za tri poena, ali promašuje. I Voroncevič sa druge strane promašuje trojku.

10' Teletović pogađa oba slobodna bacanja. Zubkov promašuje trojku, Kulagin pravi faul u napadu. Milošević ubacuje jedno od dva bacanja. Kulagin promašuje čitav obruč, a s druge strane Teletović fula. Hvostov je pokušao posljednji, no nije bio precizan. Užasna treća četvrtina za Zmajeve, koji su izgubili rezultatom 12:24.

  • Poluvrijeme. Vodimo rezultatom 39:31 (22:12, 17:19). Nas predvodi Teletović sa 16 poena, dok je na drugoj strani Voroncevič ubacio 11 poena.

Druga četvrtina:

1' - Početak druge četvrtine protiče u greškama na obje strane. Musa pogađa za 24:12.

2' - Teletović je promašio dvije trojke "sa parkinga", ali igramo sjajnu odbranu. Rusi su već ispucali timske faule za ovu četvrtinu i svaki naredni faul znače slobodna bacanja za BiH. Milošević pogađa jedno od dva bacanja.

3' - Teletović promašuje treću trojku zaredom, ali odbija izmjenu koju je spremio Mulaomerović. Bikov postiže prve poene za Rusiju u drugoj četvrtini. Milošević promašuje oba slobodna. Kikanović ušao prvi put u igru u svom Mejdanu.

4' - Milošević postiže trojku, a potom i skače nakon promašaja Bikova.

5' - Teletović sjajno polaže nakon prodora za +15. I mi smo ušli u bonus. Karasev pogađa oba bacanja. Gordić promašuje.

6' - Sjajna kontra, Gordić za Kikanovića i ponovo smo na +15. Mozgov sa linije slobodnih bacanja polovičan.

7' - Gajić krade loptu, nakon kontre Kikanović pogađa za +16! Voroncevič ubacuje novu trojku za Ruse. Kikanović još jednom neumoljiv.

8' - Mozgov zaboravljen u našm reketu i smanjuje na 36:23. Hvostov pogađa trojku za smanjenje naše prednosti na 10 razlike. Mulaomerović zove time-out.

9' - Teletović opet promašuje trojku preko ruke. Voroncevič pogađa treću trojku uzastopno za Ruse. Teletović "sa parkinga" za novu dvocifrenu prednost!

10' - Karasev za Mozgova koji lagano polaže. Gajić promašuje, Mozgov blokira Miloševića. Kraj druge četvrtine.

Prva četvrtina:

  • Za naš tim od prve minute počeli su Musa, Teletović, Gordić, Milošević i Nurkić. Na drugoj strani u petorci su Mozgov, Hvostov, Kulagin, Voroncevič i Karasev.

1' - Rezultat je i dalje 0:0, obje ekipe su promašile po dva napada.

2' - Nurkić je na fenomenalan način blokirao Mozgova na zakucavanju. Prve poene na utakmici postigao je Teletović i to trojku.

3' - I Gordić postiže poene, ali je nagazio liniju za tri poen, ali Voroncevič uzvraća prvom trojkom za Ruse.

4' - Mozgov zakucava pod faulom i pogađa dodatno bacanje za prvo vodstvo Rusije na meču. No, Musa uzvraća odmah trojkom. Kulagin izjednačava na 8:8.

5' - Sjajna akcija Gordić-Nurkić-Teletović i ponovo smo u vodstvu. Kulagin ponovo prolazi kroz našu odbranu i lagano polaže. Teletović postiže još jednu trojku.

6' - Voroncevič je ubacio dva slobodna bacanja, Nurkić polaže na drugoj strani za novih +3.

7' - Milošević koristi missmatch protiv Hvostova i pogađa za +5.

8' - Musa asistencija za Nurkića koji sa vrha reketa pogađa.

9' - Vrabac promašuje trojku, a zatim i lagano polaganje. Nurkić upisuje novi blok, a potom Teletović pogađa trojku za +10.

10' - Rusi promašuju, na drugoj strani Teletović promašuje trojku i rezultat nakon prvih 10 minuta je 22:12 za BiH.

Utakmica je počela. Sretno Zmajevi!

20:13 - Himne su završene. Pohvale za publiku u Mejdanu što nije bilo zvižduka na rusku himnu.

20:11 - Ekipe su predstavljene, a u toku je intoniranje himni obje selekcije. Prvo himna Rusije, a onda himna Bosne i Hercegovine.

20:08 - U Mejdanu je već više od 5.000 navijača. Velika podrška za naše košarkaše, idemo po pobjedu.

20:06 - Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pretrpjela je težak poraz na gostovanju protiv Rusije (83:54) u 1. kolu grupe C kvalifikacija za Eurobasket 2017, dok je u 2. kolu savladala Švedsku (74:71) u Sarajevu. Susret Švedske i Rusije završen je pobjedom gostiju 85:73.

Poredak: 1. Rusija 2-0, 2. BiH 1-1, 3. Švedska 0-2.

Preostali parovi: Švedska - BiH (14. septembar, 20:00 sati), Rusija - Švedska (17. septembar, 14:00 sati).

Plasman na Eurobasket izborit će sedam prvoplasiranih ekipa iz sedam grupa te četiri najbolje drugoplasirane selekcije.

20:03 - Za Rusiju će igrati Sergej Karasev, Evgenij Baburin, Vladimir Ivlev, Sergej Bikov, Semen Antonov, Andrej Zubkov, Dmitri Hvostov, Timofej Mozgov, Maksim Koljuškin, Andrej Voroncevič, Stanislav Ilnitskij i Dmitrij Kulagin.

20:01 - U meču protiv Rusije u rosteru našeg tima su Jusuf Nurkić, Adi Zahiragić, Nedim Buza, Adin Vrabac, Milan Milošević, Nemanja Gordić, Elmedin Kikanović, Džaan Musa, Emir Sulejmanović, Nikola Gajić, Miralem Halilović i kapiten Mirza Teletović koji je propustio prvi meč protiv Rusa u Permu.

20:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 3. kola kvalifikacija za Eurobasket 2017. u kojem reprezentacija Bosne i Hercegovine dočekuje Rusiju. Utakmica se igra u dvorani Mejdan u Tuzli s početkom u 20:15 sati uz direktan prijenos na BHRT-u.