Košarka
0

Kvalifikacija za EP: BiH - Makedonija 63:73

FENA
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u prvom susretu finalnog kruga kvalifikacija za EP večeras u Menorci poražena od Makedonije sa 63:73 (13:31, 17:10, 23:10, 10:22). Ovim porazom košarkaši BiH udaljili su se od plasmana na EP, za što su im ostale još teoretske šanse.

Makedonci su pitanje pobjednika riješili odličnom igrom u prvoj četvrtini, koju su okončali sa 18 poena prednosti. Razigrani Makedonci pogađali su sa svih pozicija uz procenat šuta od 92 posto. Sdruge strane bh. reprezentacija je igrala bez ideje u napadu, bezuspješno pokušavajući dalekometnim šutevima parirati raspoloženim protivničkim igračima.

Tek u drugoj četvrtini košarkaši BiH su agresivnijom igrom u odbrani uspjeli zaustaviti nasrtaje Makedonaca, te preko raspoloženih Teletovića i Castlea do kraja poluvremena doći na šest poena zaostatka. No, prednost Makedonaca povećao je Vrbica Stefanov u posljednjoj sekundi košem preko cijelog terena.

I u trećoj četvrtini košarkaši BiH nastavili su sa dominacijom, zaustavivši najbolje šutere makedonske reprezentacije, te serijom od 11:4 prišli na svega dva poena zaostatka. Kada je Castle u 34. minuti ukrao loptu Stefanovu i pogodio za 56:57 činilo se da će košarkaši BiH doći do preokreta i ostvariti pobjedu. No, tada je došlo do novog pada u igri, što su iskoristili Makedonci i serijom trojki došli do nedostižne prednosti i pobjede.

Košarkaši BiH će priliku za popravni ispit imati u četvrtak, kada se sastaju s Izraelom. Posljednji susret u petak odigrat će Makedonija i Izrael, a pobjednik mini turnira plasirat će se na EP.

Sastavi:

BiH: Vasiljević 9, Kojadinović 2, Krupalija 4, Nešović 5, Castle 12, Hukić 2, Jazvin 2, Kikanović, Teletović 16, Bavčić 4, Đedović, Bajramović 7.

Makedonija: V. Stefanov 18, Ilievski 15, Petrovski, Dimitrovski, Bogojev, R. Stefanov 4, Tasovski 2, Gečevski 8, Antić 4, Gocevski, Vilkinson 17, Samardžiski 5.