Košarka
3

Kup BiH: Sparsi i Sloboda izborili finale A sistema

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sloboda je u Mejdanu u polufinalnoj utakmici A sistema Kupa BiH prelagano stigla do pobjede upisavši trijumf protiv KK Mostar 05 (95:51). U drugom polufinalu Sparsi su u gostima slavili protiv Kaknja rezultatom 79:74.

Iako je Sloboda igrala u Mejdanu, u ovom meču ona je na papiru bila gost protiv KK Mostar 05 pošto su Mostarci pristali da se meč igra u Tuzli. U ubjedljivoj pobjedi rezultatom 95:51 Slobodu su predvodili Ahmedić sa 15 poena, te Omerbašić i Hasandić sa po 14 poena. Na drugoj strani Šafro je upisao 18 poena.

Sparsi su protiv direktnog konkurenta i u Ligi 12 ekipe Kaknja upisali pobjedu u gostima. Sarajevski tim slavio je rezultatom 79:74.

Kakanj je bio uspješniji nakon prve četvrtine i imao je vodstvo od šest razlike (27:21), ali su Sparsi do kraja poluvremena preokrenuli (47:46). Potom su Sparsi i u trećoj četvrtini bili uspješniji i napravili razliku od četiri poena koju su sačuvali i tokom posljednje četvrtine.

Najviše poena za Kakanj upisao je Željko Palavra, ukupno 16, dok je u redovima Sparsa sjajan meč odigrao Nikola Gajić koji je ubacio 21 poen.

Pobjednik finala između Sparsa i Slobode putuje na finalni turnir gdje će igrati pobjednici kupova RS i Herceg-Bosne.