Košarka
8

Kreće nova NBA sezona, Cleveland brani naslov  

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U noći s utorka na srijedu po srednjoevropskom vremenu počet će 71. sezona američko-kanadske košarkaške NBA lige u kojoj će naslov braniti Cleveland Cavaliersi.

LeBron James će s Clevelandom pokušati treću godinu zaredom doći do finala i podići drugu zastavu NBA prvaka u Quicken Loans Areni.

Ne budu li u finalu s druge strane i treću godinu zaredom Golden State Warriorsi, to će već biti senzacija. Stephen Curry, Klay Thompson i Draymond Green predvodili su ekipu koja je u prošloj sezoni ostvarila rekordan učinak sa 73 pobjede uz samo 9 poraza, ali je ostala bez odbrane naslova. Kako im se tako nešto ne bi ponovilo, u Oracle Arenu je stigao Kevin Durant. Trojica od spomenute četvorice, nedostajao im je samo Curry, zajedno su već osvojili olimpijsko zlato u Rio de Janeiru. Osim što su Durantovim dolaskom osnažili svoju ekipu, Warriorsi su značajno oslabili Oklahoma City Thunder, ekipa koja je u prošlosezonskom finalu Zapadne konferencije propustila vodstvo 3-1 protiv Golden Statea.

Najveći suparnici Warriorsima bi, stoga, trebali biti San Antonio Spursi, jedina ekipa koja je uz Warriorse prošle sezone imala više od 60 pobjeda (67-15) u regularnoj sezoni. Gregg Popovich će prvi put od 1997. godine voditi tim u kojem neće biti penzionisanog Tima Duncana. No, kao njegova zamjena stigao je Pau Gasol koji s obzirom na svoju košarkašku inteligenciju i imaginaciju ne bi trebao imati problema s prilagodbom na sistem igre San Antonija. Duncan je jedini od trofejnog trojca Spursa odlučio završiti karijeru. Manu Ginobili i Tony Parker su još uvijek tu.

Cleveland je na Istoku najvećeg suparnika prošle sezone imao u Toronto Raptorsima. U regularnoj sezoni Raptorsi su ostali samo jednu pobjedu iza Cavsa, a u doigravanju su bila jedina ekipa koju Cleveland nije "pomeo", već su morali igrati šest utakmica u finalu Istočne konferencije. Uz minimalne promjene u sastavu, Kyle Lowry i DeMar DeRozan bi ponovno Toronto mogli dovesti do vrha prilično izjednačene Istočne konferencije.

Prvog dana nove sezone, u noći s utorka na srijedu, bit će odigrane tri utakmice. Prvaci iz Cleveland će u svojoj Quicken Loans Areni primiti pobjedničko prstenje, a potom će odmjeriti snage s New York Knicksima (1:30 sati po srednjoevropskom vremenu). Od 4 sata ujutro Portland će ugostiti Utah Jazz, a u 4:30 sati će početi dvoboj Golden Statea i San Antonija, kao poslastica prve večeri.

NBA