Košarka
20

Kraj jedne velike karijere: Amar'e Stoudemire otišao u penziju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Amar'e Stoudemire, jedan od najboljih krilnih centara 2000-tih godina, odlučio je objaviti kraj svoje karijere.

Stoudemire (33) je potpisao ugovor sa New Yorkom, a potom je objavio da završava karijeru. Tako je ispunio svoju želju da se penzioniše u dresu Knicksa.

"Zahvaljujem se gospodinu Dolanu, Jacksonu i Millsu što su me potpisali kako bih mogao da se penzionišem kao Knick", izjavio je Stoudemire.

"Došao sam u New York 2010. godine kako bih pomogao ekipi da se vrati na staze stare slave i zajedno smo učinili to. Anthony, Jackson i Millsu su nastavili sa tim, a dovođenjem pojačanja ovog ljeta ekipa će opet igrati u play-offu. Iako me karijera odvela širom SAD-a, moje srce je uvijek ostalo u Velikoj jabuci. Jednom Knick, uvijek Knick", dodao je populatni STAT.

Stoudemire je tokom 14 sezona u kojima je nosio dresove Phoenixa, New Yorka, Dallasa i Miamija na 846 utakmice prosječno bilježio 18,9 poena i 7,8 skokova.

Bio je proglašen za najboljeg rookieja 2003. godine nakon što je u NBA ligu došao direktno iz srednje škole, na All-Staru je nastupio šest puta i izabran je dva puta u najbolju petorku lige.

Najviše će biti upamćen po godinama u Sunsima (2002.-2010.), a sa Steveom Nashom u poznatom D'Antonijevom sistemu SSOL (seven seconds or less) je činio jedan od najboljih pick-and-roll dua u historiji lige.

Da nije imao čestih problema sa povredama, vjerovatno bi bio upamćen kao jedan od najboljih krilnih centara ikada.