Košarka
0

Košarkaške NBA zvijede oglasili se na društvenim mrežama, zgroženi odlukom u Fergusonu

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što je porota američke savezne države Missouri donijela odluku da neće podići optužnicu protiv policajca za ubistvo afroameričkog mladića u gradu Fergusonu, oglasile su se i košarkaške zvijezde Los Angeles Lakersa, Kobe Bryant i Steve Nesh. 

Igrač NBA koji je pet puta bio proglašen šampionom, Kobe Bryant putem društvenih mreža reagovao je na današnju odluku porote u Fergusonu. 

"Sistem je omogućio mladim Afroamerikancima da budu ubijeni iza maske prava", napisao je Bryant na svom Twitter profilu. 

Njegov suigrač Steve Nash također je dao svoju reakciju putem Twittera: "Zgrožen sam odlukom koja je donesena u Fergusonu. Rasizam je naučen. Prihvaćeno je sistematsko gušenje mogućnosti i obrazovanja", napisao je, pored ostalog Nash. 

Nakon što je objavljena odluka porote, izbile su masovne demonstracije na ulicama Fergusona, a zapaljene su brojne četvrti. Demonstracije su izbile i u brojnim američkim gradovima, a u New Yorku je glavnim trgom protestovalo skoro 1.000 građana koji su time izrazili svoj protest protiv odluke porote.