Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo
273

Košarkaška reprezentacija BiH savladala Latviju rezultatom 87:84

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u dvorani "Mirza Delibašić" u sarajevskoj Skenderiji u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2013. savladala Latviju rezultatom 87:84.

Utakmica je počela vodstvom naše reprezentacije, bio je precizan Teletović za dva poena.

Reprezentacija BiH je prvu četvrtinu susreta privela kraju u svoju korist. Izabranici Aleksandra Petrovića imali su minimalno vodstvo 23:22. Najbolji u redovima naše reprezentacije u prvoj četvrtini bili su Teletović i Wright sa po šest poena.

Prvo poluvrijeme susreta završeno je vodstvom reprezentacije BiH, a rezultat je bio 41:38. Za odlazak na odmor pri tri poena prednosti za našu reprezentaciju najzaslužniji je bio Teletović sa deset koševa, slijedio ga je Kikanović sa devet te Wright sa osam poena. U reprezentaciji Latvije najefikasniji je bio Strelnieks sa 10 poena.

Najveća prednost koju su naši reprezentativci imali tokom prvog dijela susreta bila je osam poena razlike.

Drugi dio susreta počeo je loše za našu reprezentaciju. Latvija je u samo minut i po postigla osam poena. Seriju pogodaka latvijskih reprezentativaca prekinuo je Wright. Nakon sjajne podrške sa tribina naši košarkaši izjednačavaju na 46:46, a zatim Teletović pogađa za vodstvo 48:46. Nakon ponovnog vodstva Latvije naša reprezentacija uspijeva smanjiti prednost, pa i nekoliko puta preći u vodstvo sa dva poena. U samom finišu treće četvrtine rezultat je bio izjednačen 64:64, ali Đedović pravi grešku u koracima prilikom napada naše reprezentacije, što samo tri sekunde pred kraj iskorištava Bertans u redovima Latvije i pogađa za tri poena. Treća četvrtina završena je u korist Latvije 67:64. U našem timu i dalje najefikasniji je bio Teletović sa 19 poena.

Neizvijestan nastavak utakmice u Skenderiji. Latvija je vodila u prvih nekoliko minuta, međutim sjajnim koševima Đedovića BiH prvi put u ovom dijelu utakmice prelazi u vodstvo sa 75:74. U dramatičnom susretu Latvija je ponovo povela, a onda je "proradila" Teletovićeva trojka i ponovo prelazimo u prednost, BiH - Latvija 78:77. Nastavio se kratak period vodstva našeg tima, ali i period grešaka koje su unazadile igru naše reprezentacije.

Pred kraj utakmice nekoliko hiljada navijača u Skenderiji je skendiralo: Hoćemo pobjedu! Težak i neizvjestan susret između naše i reprezentacije Latvije završen je u korist BiH, zadnje poene sa linije za slobodna bacanja zakucao je Đedović. Konačnan rezultat susreta 87:84 za našu reprezentaciju.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bio je Mirza Teletović sa 24 poena, slijede ga Zack Wright sa 20, Kikanović 18, Đedović 15... U ekipi Latvije najefikasniji je bio Strelnieks sa 18 poena.