New Jersey
0

Košarkaš Denver Nuggetsa osuđen na zatvor

Totalsport
Branič Denver Nuggetsa J.R. Smith (23) osuđen je na devedeset dana zatvorske kazne na Okružnom sudu u Millstoneu u New Jerseyju radi krivice za skrivljenu saobraćajnu nesreću s fatalnim posljedicama.

U junu 2007. godine Smith je izazvao sudar s drugim automobilom ne zaustavivši se na znak stop. On je u nesreći zadobio lakše povrede lijevog ramena, a njegov prijatelj Andre Bell (21) koji je bio na mjestu suvozača nije bio te sreće, te je preminuo od posljedica sudara. Dvije osobe u drugome automobilu su također povrijeđene, ali su se uspješno oporavile.

Smith je prvotno osuđen na 90 dana zatvorske kazne, ali je potom sutkinja Debra J. Gelson kaznu preinačila u 30 dana zatvorske kazne i 500 sati dobrotvornog rada koji će se sastojati od posjećivanja i pomaganja bolesnoj djeci u bolnicama.

  • Nepodnošljivo je morati nositi se s time. Užasno mi je žao i nikada nisam htio da se tako nešto dogodi. Razdire me što se sve tako završilo – rekao je na suđenju Smith, koji je odmah po završetku procesa odvezen u lokalni zatvor u Okružni zatvor gdje će započeti s odsluženjem kazne.

Glavni tužitelj Richard Kelly iznio je na suđenju podatke da je Smith u trenutku sudara vodio 107km/h u zoni gdje je dozvoljeno voziti 55km/h. Porota je Smitha odbila osuditi na zatvorsku kaznu, ali je kasnije sutkinja iskoristila svoje pravo i promijenila presudu budući da je mladi košarkaš već od ranije imao pet saobraćajnih prekršaja, uključujući četiri zbog prebrze vožnje. Ujedno mu je vozačka dozvola oduzeta da dvije godine, počevši od marta sljedeće godine kada mu istekne sadašnja kazna.

  • Moralo je biti zastrašivanja. Mladi ljudi se pokušavaju ugledati na gospodina Smitha i u njemu vide uzora. Da nije kažnjen kakva bi to njima bila poruka? Da je u redu voziti prebrzo? - rekla je sutkinja Gelson.

Porodica poginulog nakon presude nije htjela dati nikakve komentare, ali je njihov odvjetnik najavio da će protiv Smitha podnijeti tužbu radi nehajnog ubistva.

Smith je nedavno završenoj NBA sezoni, svojoj petoj u karijeri, ostvarivao prosjek od 15 koševa i 3,7 skokova po utakmici. Njegov klub Denver izrazio mu je podršku u cijelom slučaju.

NBA