Olimpijske igre u Londonu
0

Košarka: Rusima prva olimpijska medalja

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U utakmici za bronzano odličje na Olimpijskim igrama u Londonu ruski košarkaši su u dramatičnoj završnici nadigrali Argentinu 81-77 i osvojili prvo samostalno olimpijsko odličje.

Vrlo izjednačen susret odlučivao se u zadnjih 40 sekundi u koje su Argentinci unijeli prednost od 77-76. No, prvo je Aleksej Šved ubacio tricu za vodstvo Rusa 79-77, da bi priču na njegovu asistenciju zaključio Vitalij Fridzon iz kontranapada 5 sekundi prija kraja za konačnih 81-77 i prvu olimpijsku medalju za ruske košarkaše od kako samostalno nastupaju na Igrama.

Za pobjedu izabranika Davida Blatta najzaslužniji je novi dvojac Minnesote, već spomenuti Šved i Andrej Kirilenko koji su ubacili 25 odnosno 20 poena. Šved je imao i sedam dodavanja, a Kirilenko 8 skokova. Strijelac posljedneg koša na utakmici Fridzon zaustavio se na 19 poena.

Kod Argentine je najefikasniji bio Manuel Ginobili s 21 košem, Andres Nocioni je dodao 16 uz 7 uhvaćenih lopti, dok je Carlos Delphino pripomogao s 15 poena i 6 skokova.

Tako su Argentinci za razliku od Pekinga pokleknuli u borbi za broncu što je nastavak silazne putanje u odnosu na Atenu 2004. godine gdje su bili prvaci.

Kasnije se u reprizi pekinškog finala sastaju SAD i Španija. OI, košarkaši, utakmica za 3. mjesto:

Rusija – Argentina 81-77