Košarka
0

Kobe Bryant i službeno najkorisniji igrač NBA lige

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ono što su mediji najavili prošle sedmice službeno je potvrđeno - košarkaš LA Lakersa Kobe Bryant dobio je nagradu za najkorisnijeg igrača NBA lige u ovoj sezoni.

Bryant je u glasanju novinara koji prate NBA ligu dobio 1.100 bodova, na drugom mjestu završio je playmaker New Orleans Hornetsa Chris Paul s 894 boda, a slijede Kevin Garnett iz Bostona (670 bodova), LeBron James iz Clevelanda (438) i Dwight Howard iz Orlanda (60).

Bryantu, koji je dvaput bio najbolji strijelac lige i tri puta prvak s Lakersima, ovo je prva nagrada za MVP-a sezone. Kobe je ove sezone imao prosjek od 28,3 koša, 6,3 skoka i 5,4 asistencije po utakmici, a njegovi Lakersi su ligaški dio sezone završili kao prva ekipa Zapadne konferencije, s omjerom od 57 pobjeda i 25 poraza.

Kobe Bryant već je bio dvaput u igri za najkorisnijeg igrača lige, ali je uvijek na kraju završavao na trećem mjestu.

"Ovo je prekrasan i doista poseban dan za mene, jer sam mislio da nikad neću dobiti ovu nagradu. No, moram reći da ovo nije nagrada samo meni, već čitavoj ekipi. Oni me čine boljim nego što stvarno jesam, oni su moja braća i nema riječi kojima bi im zahvalio", izjavio je 29-godišnji Bryant na konferenciji za novinare u Los Angelesu.

Bryantu će nagradu uoči sutrašnje utakmice LA Lakersa i Utah Jazza uručiti komesar NBA lige David Stern.

Kobe je četvrti košarkaš u historiji Lakersa koji je dobio nagradu za najkorisnijeg igrača lige. Prije njega to su ostvarili Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson i Shaquille O'Neal.

NBA