Košarka
0

Kobe Bryant - 4. tema na rang listi internet tražilice Lycos

Klix.ba
Poznati košarkaš Los Angeles Lakersa, optužen za seksualno zlostavljanje jedne 19-godišnje djevojke, proveo je u sudnici u mjestu Eagle u saveznoj državi Colorado, samo sedam minuta tokom prvog saslušanja.

No, Eagle je postao američki medijski epicentar, a ista će situacija, posve sigurno, biti i 9. listopada za kada je zakazano novo saslušanje.

Tih sedam minuta uživo prenosilo je šest kablovskih TV mreža, a u Eagle je nahrupilo na stotine novinara. Zašto? Zato što ovaj slučaj ima sve elemente holivudskog hita – seks, nasilje, slavu, novac, rasni segment te opći respekt prema sportskoj ikoni. Da, ne smije se zaboraviti – ljeto je i ne događa se ništa drugo. Evo i nekoliko zanimljivosti koje prate slučaj Bryant, koje prenosi Glas Amerike:

  • Internetska aukcijska kuća eBay imala je na dan Bryantovog pojavljivanja u sudnici više od 2300 posjeta vezanih uz Bryantovo ime, uključujući prodaju prava na domeni za web stranicu kobebusted.com. Ta su prava prodata za jedan dolar!

  • Više od 500 novinara, fotoreportera i snimatelja došlo je u Eagle, gradić od tri i pol hiljade stanovnika da prati prvo saslušanje u sudnici koja ima samo 62 sjedišta.

  • Slučaj Bryant je četvrta tema po broju pretraživanja na Internet pretraživaču Lycos, a veći broj su zabilježili jedino teroristički napadi od 11. septembra 2001. godine, zatim rat u Iraku te prebrojavanje glasačkih listića na predsjedničkim izborima 2000. godine.

  • Web stranica FreeKobe.com, koja plasira vijesti i razne proizvode vezane uz ovaj slučaj, ima u prosjeku više od dva miliona posjeta svaki dan, a rekord je tri i pol miliona posjeta u jednom danu!

  • No, većina medijskih analitičara smatra da će uskoro ova euforija prestati, jer na preliminarno saslušanje treba čekati dva mjeseca, a suđenje sigurno neće početi prije kraja zime ili početka proljeća. A, bit će, nadamo se, i nekih novih zbivanja.
NBA